Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Πλατανότοπος Καβάλας

Ο Πλατανότοπος πήρε το όνομα του από τα πολλά πλατάνια που υπάρχουν στην περιοχή. Ισιρλί ήταν η ονομασία του χωριού ως το 1926 οπότε και μετονομάσθηκε Πλατανότοπος. Η γεωργία και η κτηνοτροφία αποτελούν τις κύριες ασχολίες τους και στο χωριό λειτουργεί ελαιοτριβείο, οινοποιείο, τσιπουράδικο αλλά και εργοστάσιο εξόρυξης μαρμάρων.


Πρόθυμοι και χαμογελαστοί οι κάτοικοι του μας οδηγούν στις κρυμμένες ομορφιές του τόπου τους. Ακολουθώντας ένα μονοπάτι δίπλα στο ρέμα φτάνουμε σε μια πέτρινη τοξωτή γέφυρα και συναντάμε σπηλιές που αφθονούν στο Παγγαίο. Το χωριό βέβαια αναπτύσσεται κυρίως κάτω από τον κεντρικό δρόμο κι εκεί στην κοιλάδα του Μαρμαρά και στη δεξιά του όχθη, υπάρχει ένας πανέμορφος χώρος αναψυχής και εστίασης, που έχει αξιοποιήσει η δημοτική αρχή, τα Καϊνάκια.

Στην περιοχή βρέθηκαν «κιούγκια» - πήλινοι υδατοσωλήνες - μέσω των οποίων υδρεύονταν η γειτονική Αμφίπολη. Κατά καιρούς κάτοικοι της περιοχής βρίσκουν θραύσματα από κεραμίδια, νομίσματα και μάρμαρα και σύμφωνα με την τοπική παράδοση εδώ ήταν η Απολλωνία. Οι αρχαιολόγοι όμως μιλούν για μικρή εγκατάσταση των ρωμαϊκών και πρωτοβυζαντινών χρόνων.

Ο Πλατανότοπος (Τοπική Κοινότητα Πλατανοτόπου – Δημοτική Ενότητα ΠΙΕΡΕΩΝ), ανήκει στον δήμο ΠΑΓΓΑΙΟΥ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΑΒΑΛΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Πλατανότοπος”. Έδρα του δήμου είναι η Ελευθερούπολη και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.


Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Πλατανότοπος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Πλατανοτόπου, του πρώην Δήμου ΠΙΕΡΕΩΝ του Νομού ΚΑΒΑΛΑΣ.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου