Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Δημόκορη (Διμοκόριο) Πωγωνίου Ιωαννίνων

Το χωριό Διμοκόριο (Δημόκορη) Πωγωνίου είναι χτισμένο στην δυτική πλευρά του Κασιδιάρη, σε υψόμετρο 600 μέτρων. Διοικητικά υπάγεται στο Δήμο Πωγωνίου. Στο κέντρο του χωριού βρίσκεται χτισμένος ο Ιερός Ναός Αγίου Δημητρίου, και στην Πλατεία του χωριού υπάρχει η πηγή Καρύες.


Η Δημόκορη και ο συνοικισμός του Ψηλοκάστρου ,βρίσκονται στο βορειοδυτικό κομμάτι της ηπειρωτικής Ελλάδας,στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ανήκουν στον νέο δήμο Πωγωνίου, τμήμα των ομώνυμων Πωγωνοχωρίων,Ιωαννίνων. Παλαιότερη ονομασία της τοποθεσίας ήταν δήμος Άνω Καλαμά ή αλλιώς ΄Λάκκα΄ Πωγωνίου

Βρίσκεται περίπου 20 χιλιόμετρα από την ιστορική πρωτεύουσα-έδρα,το Δελβινάκι, αρχικό σημείο ανεφοδιασμού αγαθών αλλά και Ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Επόμενο σημείο ανεφοδιασμού των απαραίτητων αγαθών και υπηρεσιών είναι η έδρα του δήμου, το Καλπάκι, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων. Και για ολοκληρωμένες εμπορικές,οικονομικές συναλλαγές και Υπηρεσίες, κατευθυνόμαστε περίπου 50 χιλιόμετρα απόσταση, στα Ιωάννινα-έδρα της περιφέρειας Ηπείρου.Απόσταση από την Πρωτεύουσα Αθήνα, περίπου 500 χιλιόμετρα.


Η Δημόκορη και το Ψηλόκαστρο είναι χτισμένα στην καταπράσινη από βλάστηση δυτική πλευρά του όρους Κασιδιάρης, σε υψόμετρο 600 και 570 μέτρων αντίστοιχα. Πλούσιος, αγνός και φυσικός τόπος ,με έντονα τα στοιχεία της άγριας φυσικής χλωρίδας και πανίδας αλλά και αστείρευτες πηγές με καθαρό και ποιοτικό νερό. Χωριά που μιλούν με ιστορίες αντίστασης και πόνου από εσωτερικές και εξωτερικές κατοχικές δυνάμεις , με ένδοξο παρελθόν αντίστασης κατά παντός Κατακτητή!





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου