Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Αηδονοχώρι Καρδίτσας

Το χωριό αυτό ανήκε στον δήμο Μενελαϊδας ο οποίος συνενώθηκε με το δήμο Σοφάδων
(Καλλικράτης). Από την Καρδίτσα απέχει 45χλμ. Το ορεινό αυτό χωριό των Αγράφων είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρων σε ρεματιά που πηγάζει από τη θέση "Αγγελίνα". Κατά μήκος της ρεματιάς αναπτύσσεται πλούσια βλάστηση, πανύψηλες βελανιδιές, καρυδιές, πλατάνια και άλλα είδη χλωρίδας. Από τους 320 κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή, μόνο οι 100 μένουν στο χωριό μόνιμα. Το εισόδημα τους το αντλούν από τη γεωργία, τα κηπευτικά και την κτηνοτροφία.


Η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής που βρίσκεται μέσα στο χωριό είναι βυζαντινού ρυθμού και χτίστηκε γύρω στο 1600. Σύμφωνα με την παράδοση, όταν πέρασε από το χωριό ο Γ. Καραϊσκάκης άφησε χρήματα για την ανοικοδόμηση της.


Στις μεγάλες εορτές και το καλοκαίρι διοργανώνονται αρκετές εκδηλώσεις με τη συμβολή του Δήμου και του πολιτιστικού συλλόγου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι εκδηλώσεις τη 2η μέρα του Πάσχα. Την ημέρα αυτή γίνεται στην πλατεία του χωριού εικονική δημοπρασία των εικόνων του ναού της Αγ. Παρασκευής τα "Σίγνα" και συγκεντρώνονται χρήματα για την εκκλησία. Μετά τα "Σίγνα" χορεύεται από τους κατοίκους ο παραδοσιακός χορός ΤΑΪ-ΤΑΪ. Ο χορός αυτός είναι μοναδικός στο είδος του σε όλη την Ελλάδα.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου