Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2016

Σπαθόχορτο ή Βαλσαμόχορτο – ένα βότανο που χαϊδεύει την ψυχή

Το Βαλσαμόχορτό ή Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum) είναι ένα φυτό που φτάνει το 60 εκατοστά ύψος. Τα άνθη του, όταν ανθήσουν είναι κίτρινα ή χρυσοκίτρινα. Χαρακτηριστικό του είναι οι μικρές βούλες σε χρώματα πορτοκαλί, κόκκινο ή και καφέ που βρίσκονται πάνω στα άνθη του. Οι φαρμακευτικές του ιδιότητες οφείλονται κυρίως στην ουσία υπερικίνη.


Το βαλσαμόχορτο ή σπαθόχορτο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εξωτερική ή εσωτερική χρήση. Όταν το καταναλώνει κάποιος με τη μορφή τσαγιού ή σε σταγόνες ή λάδι ( το γνωστό σπαθόλαδο) έχει θετική επίδραση στην πέψη.

Αυτό όμως που το κάνει πολύ ιδιαίτερο είναι η επίδραση στην ψυχολογία. Η κατάθλιψη συχνά συσχετίζεται με την έλλειψη νευροδιαβιβαστών όπως την ντοπαμίνη, την νοραδρεναλίνη και τη σεροτονίνη.

Η κατανάλωση βαλσαμόχορτου αυξάνει το ποσοστό αυτών των ουσιών και έτσι λειτουργεί αντικαταθλιπτικά. Λέγεται ότι η τακτική του κατανάλωση βοηθάει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ωστόσο αυτή του είδους η επίδραση δεν είναι άμεση. Ένα άτομο θα πρέπει να καταναλώνει το βαλσαμόχορτο τακτικά για τουλάχιστον 2 με 3 εβδομάδες. Πολλοί ισχυρίζονται ότι μια «θεραπεία» με βαλσαμόχορτο δείχνει αποτέλεσμα όταν κρατήσει πάνω από 4 έως 6 μήνες.

Το σπαθόλαδο είναι γνωστό για την εξωτερική του χρήση. Είναι ιδανικό για την επούλωση πληγών και έχει καταπραϋντικές ιδιότητες, ιδίως σε περίπτωση εγκαύματος. Ακόμα απαλύνει τους μυϊκούς και αρθριτικούς πόνους. Κάποιοι ερευνητές αποδίδουν στο σπαθόλαδο αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και τονωτικές (ειδικά για το κυκλοφορικό σύστημα) ιδιότητες.

Πολλοί μάλιστα έχουν δει όφελος μετά από την κατανάλωση σπαθόλαδου σε περίπτωση γαστρίτιδας, φλεγμονής της χοληδόχου κύστης και σε προβλήματα του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος .

Δοσολογία
Η δοσολογία στο τσάι του βαλσαμόχορτου είναι 2 – 4 γρ., περίπου δηλαδή ένα κουταλάκι του γλυκού το οποίο περιχύνουμε με καυτό νερό. Αφού «τραβήξει» για 5 – 10 λεπτά στη συνέχεια στραγγίζεται. Καθώς όμως το κάθε σκεύασμα τσαγιού είναι διαφορετικό σε περιεκτικότητα υπερικίνης θα πρέπει να διαβαστούν προσεκτικά εκ των προτέρων οι οδηγίες χρήσης και να δείξετε προσοχή στις παρενέργειες.

Το σπαθόλαδο παρασκευάζεται ως εξής:

Τοποθετείτε τα άνθη του σπαθόχορτου σε ένα αποστειρωμένο βάζο και τα σκεπάζετε ολοκληρωτικά με ελαιόλαδο. Κλείνετε το βάζο με πανί ή χαρτί ώστε να εξατμίζεται η υγρασία από τα άνθη. Θα πρέπει να «σταθεί» το μείγμα για τουλάχιστον 40 – 50 ημέρες.

Σκεύασμα ή κάψουλες
Για την επίδραση στη διάθεση φαίνεται πως αυτού του είδους η χρήση είναι η πιο αποτελεσματική. Ωστόσο θα πρέπει οπωσδήποτε να ληφθεί υπόψη η άποψη του γιατρού ή του φαρμακοποιού σας. Οι ειδικοί ωστόσο συνήθως συνυπογράφουν για την επίτευξη μιας αντικαταθλιπτικής δράσης την κατανάλωση τουλάχιστον 600 – 900 mg ημερησίως.

Παρενέργειες και ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις
Σε άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα μια υψηλή δοσολογία μπορεί να φέρει συμπτώματα όπως αυτά στην περίπτωση ηλιακού εγκαύματος δηλαδή κνησμό, οίδημα κλπ.

Αίσθημα εσωτερικής ανησυχίας, ζάλη, κόπωση, υπνηλία και γαστρεντερικά προβλήματα μπορεί επίσης να είναι επακόλουθα μιας υπερδοσολογίας.

Αλληλεπιδράσεις μπορεί να υπάρχουν με σκευάσματα όπως:

– αντιπηκτικά (π.χ. βαρφαρίνη)

– αντικαταθλιπτικά

– κατασταλτικά του ανοσοποιητικού συστήματος

– για καρδιαγγειακά νοσήματα, HIV και άσθμα

– αντισυλληπτικά

Η κατανάλωση σπαθόχορτου ή αλλιώς βαλσαμόχορτου δεν είναι αρκετή όταν ένα άτομο πάσχει από σοβαρής μορφής κατάθλιψη. Επίσης είναι σημαντικό να μη λαμβάνεται κάποιο σκεύασμα ή κάψουλες με προσωπική πρωτοβουλία. Μην το λάβετε αν έχετε αλλεργική προδιάθεση. Για την κατανάλωσή του την περίοδο εγκυμοσύνης ή του θηλασμού συμβουλευτείτε το γιατρό σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου