Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Ουδέτερο pH κατά των ουρολοιμώξεων – βοηθούν κράνμπερι και βατόμουρα

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο επιρρεπείς σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος, όπως είναι η κυστίτιδα και προσπαθούν να καταλάβουν το γιατί. Τώρα μια ομάδα ερευνητών λέει ότι η οξύτητα των ούρων (το pH) μπορεί να επηρεάσει το πόσο τα βακτήρια αναπτύσσονται στο ουροποιητικό σύστημα. Η διατροφή μπορεί επίσης να παίζει ρόλο διότι επιδρά στη μετατροπή των διατροφικών μορίων από τα βακτήρια του εντέρου – πριν απεκκριθούν στα ούρα.


Οι ουρολοιμώξεις
Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) συχνά προκαλούνται από ένα στέλεχος των βακτηρίων που ονομάζεται Escherichia coli (E. coli).
Τα τυπικά συμπτώματα περιλαμβάνουν πόνο ή αίσθημα καύσου κατά την ούρηση, την ανάγκη για ούρηση συχνά και πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς.

Οι γιατροί συνταγογραφούν αντιβιοτικά τα οποία σκοτώνουν τα μικρόβια αλλά η αυξανόμενη βακτηριακή αντίσταση σε αυτά τα φάρμακα οδηγεί τους ερευνητές να αναζητήσουν εναλλακτικές στρατηγικές θεραπείας.

«Πολλοί γιατροί βλέπουν ότι ορισμένοι ασθενείς είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε μολύνσεις του ουροποιητικού συστήματος,” είπε ο κύριος συγγραφέας της μελέτη Τζέφρυ Χέντερσον, καθηγητής Ιατρικής. «Για πολύ καιρό, είχαμε φθηνά αντιβιοτικά που λειτούργησαν πολύ καλά αλλά τα τελευταία 10-15 χρόνια, έχουμε δει ένα τεράστιο άλμα σε βακτηριακές λοιμώξεις που είναι ανθεκτικά σε πολλά από αυτά τα φάρμακα».

Με αυτό κατά νου, ο καθηγητής Χέντερσον και η ομάδα του έκαναν μια μελέτη για πώς το σώμα παλεύει με φυσικό τρόπο τις βακτηριακές λοιμώξεις.

Καλλιέργησαν E. coli σε δείγματα ούρων από υγιείς εθελοντές και βρήκαν σημαντικές διαφορές στον τρόπο που χρησιμοποιείται μια πρωτεΐνη η οποία αποτελεί κλειδί στον περιορισμό της ανάπτυξης των βακτηρίων.

Ουδέτερο pH και σιδεροκαλίνη
Διαίρεσαν τα δείγματα ούρων σε δύο ομάδες με βάση το αν είχε ή όχι σταματήσει η ανάπτυξη των βακτηρίων. Τα δείγματα στα οποία είχε σταματήσει η ανάπτυξη των βακτηρίων αναλύθηκαν στη συνέχεια με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Σ’ αυτά ήταν μεγαλύτερη η δράση μιας πρωτεΐνης η οποία βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις ουρολοιμώξεις. Αντίθετα, τα δείγματα που επέτρεψαν τα βακτήρια να αναπτυχθούν εύκολα αποκάλυψαν λιγότερη δραστηριότητα αυτής της πρωτεΐνης. Η πρωτεΐνη ονομάζεται siderocalin (σιδεροκαλίνη) και στερεί από τα βακτήρια τον σίδηρο που χρειάζονται για να αναπτυχθούν.

Το επόμενο βήμα ήταν να εντοπίσουν τι επηρεάζει τη δράση της σιδεροκαλίνης. Η ηλικία και το φύλο δεν βρέθηκε να έχουν μεγάλη σημασία. «Από όλους τους παράγοντες που μετρήθηκαν, η μόνη που ήταν πραγματικά διαφορετική μεταξύ των δύο ομάδων ήταν pH των ούρων, δηλαδή πόσο όξινα ή αλκαλικά είναι τα ούρα. Διαβάστε εδώ για την αλκαλική δίαιτα.

Μέχρι τώρα, είχε θεωρηθεί ότι όξινα ούρα ήταν ένα καλό πράγμα, δεδομένου ότι περιορίζεται η ανάπτυξη των βακτηρίων. Αλλά αυτή η μελέτη αποκάλυψε πως όταν τα ούρα είναι λιγότερο όξινο και πιο κοντά σε ένα ουδέτερο ρΗ, όπως είναι αυτό του καθαρού νερού – η δραστηριότητα της πρωτεΐνης σιδεροκαλίνη αυξάνεται και περιορίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Οι ερευνητές έδειξαν επίσης ότι μπορεί να αλλάξει η ανάπτυξη βακτηρίων στα ούρα απλά με τη ρύθμιση του pH – ένα εύρημα που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων.

Βακίννια και βατόμουρα
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι η παρουσία ορισμένων μεταβολιτών (προϊόντα του μεταβολισμού), που ονομάζεται αρωματικές ενώσεις και ποικίλλουν ανάλογα με τη διατροφή ενός ατόμου, παίζουν επίσης ρόλο.

Τα δείγματα με λιγότερα βακτήρια είχαν περισσότερες αρωματικές ενώσεις ενώ τα ούρα με περισσότερα βακτήρια είχαν λιγότερες. Η θεωρία είναι ότι ορισμένες από αυτές τις αρωματικές ενώσεις βοηθούν να στερηθεί ο σίδηρος από τα βακτήρια.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού χρησιμοποιεί τα διαιτητικά συστατικά των φυτών για να αποτρέψει την ανάπτυξη βακτηρίων,” είπε Χέντερσον.

Πράγματι, άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι τα βακκίνια (κράμπερι) – χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία των ουρολοιμώξεων – θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων. Πολλές έρευνες έχουν γίνει σχετικά με την επίδραση των βατόμουρων, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι συνεπή.

Τα βακκίνια μπορεί να είναι πιο αποτελεσματική όταν συνδυάζεται με μια θεραπεία που κάνει κάνει τα ούρα λιγότερο όξινα, ανέφερε ο Χέντερσον.

healthyliving.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου