Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Αλποχώρι Φωκίδας

Το Αλποχώρι βρίσκεται στο δυτικό άκρο του Νομού Φωκίδας στα σύνορα του Νομού με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Είναι χτισμένο αμφιθεατρικά σε υψόμετρο 1000 μέτρων στους πρόποδες του Βλαχοβουνιού με θέα προς το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας και εκείθεν προς τον Πατραϊκό κόλπο και τη γέφυρα Ρίου- Αντίρριου. Απέχει 282 χιλιόμετρα από την Αθήνα και 6 χιλιόμετρα από την έδρα του πρώην Δήμου Βαρδουσίων, το Κροκύλειο, ενώ διοικητικά ανήκει στο Δήμο Δωρίδος.



Τα αστείρευτα γάργαρα νερά του δροσίζουν τους απαιτητικούς του κατοίκους και τους επιτρέπουν ακόμη να ποτίζουν τα γιούρτια τους που καλλιεργούνται με κηπευτικά .

Για την ονομασία του χωριού υπάρχουν πολλές εκδοχές.
Μία από αυτές είναι ότι η περιοχή που βρίσκεται το χωριό, ανήκε στον Αχμέτ Αλή προύχοντα του Λιδωρικίου και επειδή υπήρχαν πολλά νερά και καλλιεργείτο με κηπευτικά την ονόμαζαν Αλή- Μποχώρ (κήπος του Αλή στα Τούρκικα) Αλμποχωρ – Αλποχώρι

Άλλη εκδοχή είναι ότι το χωριό ιδρύθηκε από τους καταδιωγμένους από τους Τούρκους Αλποχωρίτες Σουλίου(υπάρχει χωριό Αλεποχώρι Ιωαννίνων) στα μέσα του 18ου αιώνα οι οποίοι του έδωσαν το όνομα του χωριού τους .

Δυστυχώς η μετανάστευση έδιωξε τους πάνω από 350 κατοίκους που είχε το χωριό τη δεκαετία του 40 και ευτυχώς που λίγες οικογένειες παρέμειναν εκεί και ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Έτσι στο χωριό διαμένουν όλο το χρόνο 15-20 κάτοικοι ενώ το καλοκαίρι κατοικούν πάνω από 100.

Η διαμονή των κατοίκων στο χωριό έγινε εφικτή γιατί δυο νέοι αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί και να λειτουργήσουν τον παραδοσιακό ξενώνα που κατασκεύασε ο Ε.Ο.Τ. με 4 πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια (12 κρεβάτια) με θέρμανση, ανεξάρτητη τηλεόραση, ανεξάρτητο λουτρό κλπ καθώς και την μεγάλη αίθουσα –ταβέρνα (80τ.μ.) ιδιοκτησίας του Συλλόγου Αλποχωριτών, τα οποία λειτουργούν χειμώνα- καλοκαίρι.

Έτσι οι κυνηγοί και οι επισκέπτες μπορούν να βρουν φαγητό και ύπνο όλο τον χρόνο.

ΠΩΣ ΝΑ ΦΤΑΣΕΤΕ ΣΤΟ ΑΛΠΟΧΩΡΙ

Από Ναύπακτο
Βγαίνοντας από Ναύπακτο ακολουθούμε τον δρόμο προς Λιδωρίκι και όχι προς Ιτέα. Αφού περάσουμε την τσιμεντένια θολωτή γέφυρα του Μόρνου ακολουθούμε τις πινακίδες προς Λιδωρίκι, φθάνουμε στο Χάνι της Ρέρεσι και συνεχίζουμε προς Λιδωρίκι όχι προς ορεινή Ναυπακτία.
Φθάνοντας στο 52,5 χλμ. Ναυπάκτου – Λιδωρικίου στρίβουμε αριστερά στην πινακίδα

Κροκύλειο – Ζοριανός – Αλποχώρι”
Μετά από απόσταση 18 χλμ. και ακολουθώντας τις πινακίδες φθάνουμε στο Αλποχώρι.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου