Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Πλατάνια Αμαρίου Ρεθύμνου

Τα Πλατάνια είναι χωριό της πρώην Επαρχίας Αμαρίου (και τώρα του Δήμου Αμαρίου), χτισμένο αμφιθεατρικά μέσα σε μικρή λαγκαδιά σε υψόμετρο 420 μέτρων στους πρόποδες του Ψηλορείτη και 43 χλμ νοτιοανατολικά του Ρεθύμνου (φωτ.1). Αριθμεί περί τους 200 κατοίκους, κύριες ασχολίες των οποίων είναι η κτηνοτροφία, η γεωργία και η ελαιοκομία.


Τα Πλατάνια είναι προικισμένα με σπάνια φυσική καλλονή, αναξιοποίητη και ενεκμετάλλευτη μέχρι σήμερα. Η ίδια η θέση του χωριού μέσα σε μικρή και απότομη λαγκαδιά υποβάλλει τον επισκέπτη με την άγρια ομορφιά του τοπίου και τις αρκετά έντονες εικόνες του χώρου. Η έλλειψη θέας προς τη γύρω περιοχή της Επαρχίας υπερκαλύπτεται από την σπάνια εικόνα που προσφέρουν οι κατάφυτες πλαγιές που περικλείουν -ασφυκτικά, θα μπορούσε να πει κανείς- το χωριό και που του δίνουν χαρακτηριστική ιδιαιτερότητα.

Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το Φαράγγι το οποίο ξεκινά από την πλατεία σχεδόν του χωριού και καταλήγει μετά από μια μαγευτική πεζοπορία αρκετά μέτρα ψηλότερα στο βουνό. Συστηματικά ανεξερεύνητο μέχρι πρότινος, ξεκίνησε ήδη από τον Αύγουστο του 2001 προσπάθεια μελέτης και αξιοποίησής του με πρωτοβουλία του Συλλόγου των Πλατανιανών της Αθήνας και με την συγκινητικά ανιδιοτελή και ακούραστη προσπάθεια του συνεπαρχιώτη μας επιστήμονα και σπηλαιολόγου κ. Αριστείδη Εργ. Κουτάκη, ο οποίος συνέταξε μελέτη, κατόπιν επίσκεψής του στο φαράγγι, για την ανάδειξη και την αξιοποίησή του. Όλες οι απαιτούμενες διαδικασίες έχουν ήδη αρχίσει να κινούνται προς την επιτυχία αυτού του αρκετά φιλόδοξου στόχου, που θα φέρει πολλαπλά οφέλη όχι μόνο στο χωριό αλλά και στην ευρύτερη περιοχή.

Αξιόλογη είναι και η σπηλιά που βρίσκεται πάνω από το χωριό στη θέση Πάνα, και που ονομάστηκε έτσι, γιατί σύμφωνα με το μύθο εκεί γεννήθηκε ο αρχαίος θεός Πάνας. Στο εσωτερικό της σπηλιάς μπορεί μάλιστα να διακρίνει κανείς βραχογραφίες που ίσως να ανατρέχουν στη μινωική περίοδο και υποδηλώνουν ότι ο χώρος είχε λατρευτική σημασία.

Πάντως, ο χρόνος έχει αφήσει έντονα τα σημάδια του στην περιοχή, καθώς και σε άλλη τοποθεσία, τον Άγιο Νικόλαο, μπορεί ο έμπειρος ερευνητής να ανακαλύψει απολιθωμένα όστρακα και άλλους θαλάσσιους οργανισμούς, που αποδεικνύουν ότι σε προϊστορικά χρόνια η περιοχή βρισκόταν κάτω από τη θάλασσα.














Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου