Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Βρύσες Κυδωνίας Χανίων

Καθώς διασχίζετε τον Κάμπο με τους πλούσιους πορτοκαλεώνες και κατευθύνεστε βόρεια από την Επισκοπή Αγιάς προς Πλατανιά, διασχίζετε το μικρό αλλά γραφικό χωριουδάκι Πατελάρι.


Βρίσκεται απέναντι από τη θέση «Δρακιανά» δίπλα στο ποτάμι, πνιγμένο στο πράσινο , ιδανικό σημείο για ηρεμία και χαλάρωση αλλά και πάνω σε δρόμο κατάλληλο για ποδηλασία . Λίγα χιλιόμετρα μετά το Πατελάρι ο δρόμος διακλαδίζει αριστερά και οδηγεί στο χωριό Βρύσες.

Το χωριό πήρε τ’ όνομά του από τις πολλές πηγές που υπήρχαν εκεί και από τις οποίες σώζονται σήμερα μόνο τέσσερις.

Ο επισκέπτης εντυπωσιάζεται από την καταπράσινη διαδρομή, την κεντρική πλατεία με τα θεόρατα πλατάνια και την ηρεμία και γαλήνη που αποπνέει το τοπίο.

Είναι μια περιοχή πλούσια σε αρχαιολογικά και γεωλογικά ευρήματα και πλούσια ιστορία. Λίγο πριν την είσοδο του χωριού υπάρχει ένα μονοπάτι «η Ξενία Οδός» ή το «φαράγγι της Κατσούνας» που οδηγεί στην καρδιά ενός εντυπωσιακού καταπράσινου τοπίου και , από ένα σημείο και πέρα στα ερείπια της αρχαίας Περγάμου που ίδρυσε ο Αγαμέμνονας γυρνώντας από την Τροία.

Η ύπαρξη της αρχαίας πόλης είναι επιβεβαιωμένη δυστυχώς, όμως, λόγω της γενικότερης κακής συγκυρίας, δεν έχουν γίνει οι εργασίες αποκάλυψής της. Στο ίδιο ύψωμα βρίσκονται και δυο εντυπωσιακά σπήλαια , το ένα από τα οποία λέει η παράδοση ότι ήταν τούνελ που οδηγούσε στο Πατελάρι.

Καθώς υπάρχουν πολλά εξωκλήσια στο χωριό, είναι και πολλές οι εκδηλώσεις και τα πανηγύρια που γίνονται. Έτσι στις 15 Αυγούστου γίνεται γιορτή προς τιμήν της Παναγίας, στις 14 Σεπτεμβρίου για τον Τίμιο Σταυρό, και μια μεγάλη πολιτιστική μέσα στον Αύγουστο.

Οι Βρύσες (Τοπική Κοινότητα Βρυσών Κυδωνίας - Δημοτική Ενότητα Πλατανιά), ανήκουν στον δήμο Πλατανιά της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που βρίσκεται στην Περιφέρεια Κρήτης, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “αι Βρύσαι”. Έδρα του δήμου είναι το Γεράνι και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Κρήτης. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Βρύσες ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Βρυσών Κυδωνίας, του πρώην Δήμου ΠΛΑΤΑΝΙΑ του Νομού ΧΑΝΙΩΝ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου