Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2015

Μυρώνια (Μπάρτζελι) Ηλείας

Τα Μυρώνια είναι ένα γραφικό χωριό στην Ορεινή Ηλεία, καταπράσινο, κατάφυτο από καρυδιές, ελιές και μουριές. Διαθέτει δύο παραδοσιακούς νερόμυλους, αρκετές φυσικές πηγές με άφθονα κρύα νερά και προσφέρει ευχάριστη παραμονή στον επισκέπτη όποια εποχή και να θελήσει. Η φύση απλώνει την ομορφιά της και ο επισκέπτης χαλαρώνει!


Τα Μυρώνια είναι χωριό ημιορεινό, με υγιεινό κλίμα χτισμένο σε υψόμετρο 690 μέτρων. Η έκταση του οικισμού ανέρχεται σε 14.218 στρέμματα.

Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της επαρχίας Ολυμπίας του Νομού Ηλείας και απέχει 13 χλμ από την Καλλιθέα (Ζάχα) έδρα του Δήμου Αλιφείρας και:

 • 5 χλμ από το Βρεστό
 • 12 χλμ απο τη Μίνθη (Άλβαινα)
 • 8 χλμ από Αμυγδαλιές (Ζελέχωβα), Χάνι και Κρυονέρι
 • 11χλμ από τα Λειβαδάκια
 • 33 χλμ απο τη Ζαχάρω
 • 18 χλμ από την Ανδρίτσαινα
 • 31 χλμ από τον ιστορικό Ναό Επικουρείου Απόλλωνα
 • 65 χλμ απο τον Πύργο Ηλείας (πρωτεύουσα του νομού)

Πληθυσμός
Το χωριό μαζί με γύρω συνοικισμούς έχει 801 κατοίκους. Αναλυτικά:

Μυρώνια (386)
Αγ. Βλάσης – Συλμινα (107)
Κλήμα (232)
Ράμα (76)

Ιστορία και λίγα λόγια για το χωριό
Η ύπαρξη του χωριού Μυρώνια και του συνοικισμού Συλίμνα χρονολογούνται στις αρχές του δεκάτου εβδόμου (17ου) αιώνα. Οι συνοικισμοί Άγιος Βλάσιος, Ημεροδέντρι, Κλήμα, και Ράμα είναι μεταγενέστεροι. Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν Μπάρτζελι και η λέξη αυτή παράγεται από την ξένη λέξη Μπαρτζέλα που σημαίνει σκληρή γη. Κατά μία εκδοχή η ονομασία Μπάρτζελι δόθηκε προς τιμήν ενός Μπάρτζου Τράγου, ο οποίος ανακάλυψε τη σημερινή βρύση του χωριού στη θέση Μπλάθρα, όπου ξεδιψούσε και έγινε αντιληπτός από το βοσκό του.

Κατά άλλη εκδοχή όπως αναφέρει ο αείμνηστος Αγησίλαος Τσελάλης στο λαογραφικό του έργο 'ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ' η ονομασία Μπάρτζελι οφείλεται στο εξής γεγονός: Την παλιά εποχή την περιοχή της ορεινής επαρχίας Ολυμπίας είχαν μοιράσει δια χάρτου οι τότε αρχηγοί ισχυρών οικογενειών, που εξουσίαζαν την περιοχή και είχαν στις υπηρεσίες των πολλούς υποτακτικούς ανθρώπους, για την φύλαξη των κοπαδιών και την καλλιέργεια των αγρών.

Ένας από αυτούς ήταν και ο επονομαζόμενος Μπάρτζελης, από τον οποίο πήρε το χωριό την ονομασία Μπάρτζελι. Για αυτό και συνηθίζεται να λένε πάμε στου Μπάρτζελι και όχι στο Μπάρτζελι. Αυτή η εκδοχή θεωρείται και η επικρατέστερη. Η σημερινή ονομασία Μυρώνια είναι νεωτέρα και οφείλεται στο εύοσμο φυτό μυρώνια ή ρεμπένικο κατά την τοπική διάλεκτο, το οποίο φυτρώνει πλουσιοπάροχα στις δροσερές πλαγιές του χωριού και στα χωράφια κατά την άνοιξη. Η παλιά ονομασία του συνοικισμού Συλίμνα ήταν Μούσγα.

Παλαιότερα στην περιφέρεια των Μυρωνίων υπήρχε χωριό με την ονομασία Χρυσούλι, το οποίο δεν υπάρχει σήμερα. Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το Χρυσούλι έγινε κέντρο της τοπικής κλεφτουριάς. Στην περιοχή του Χρυσουλίου βρίσκεται αξιόλογο πηγάδι χτισμένο στα μεσαιωνικά χρόνια που το λένε και σήμερα 'Τρανό πηγάδι' το οποίο είναι θολωτό και έχει άφθονο κρύο νερό.

Το Μπάρτζελι, το έτος 1835 με την διοικητική διαίρεση του βασιλιά Όθωνα ήταν πρωτεύουσα του δήμου Τυμπαναίων και περιελάμβανε τα χωριά Βρεστό, Ζελέχωβα, Λογγό και Κράνα. Το έτος 1841 υπήχθη στο δήμο Αλιφείρας. Κοινότητα αναγνωρίστηκε το έτος 1912 με το Ν.ΔΝΖ/1912(ΦΕΚ 58/14/12/1912).Με το διάταγμα της 4ης 11.1927 η κοινότητα Μπάρτελι μετομάσθηκε σε Μυρώνια.

Με το Ν.2539/1997 η κοινότητα Μυρωνίων υπήχθη στο δήμο Αλιφείρας από 1.1.1999(έδρα Καλλιθέα Ολυμπίας) με την υποχρεωτική συνένωση δήμων και Κοινοτήτων και πλέον ονομάζεται τοπικό διαμέρισμα Μυρωνίων Δήμου Αλιφείρας.


2 σχόλια:

 1. ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ...ΑΝ ΘΕΛΕΤΕ ΒΑΛΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ....ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. H Ιστορία του Χωριού Μυρώνια της ορεινής Ηλείας (ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ)--http://myroniailias.blogspot.gr/2013/03/h.html

  ΑπάντησηΔιαγραφή