Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 2015

Μαυρέλι – Αχελινάδα Τρικάλων

Ορεινή κοινότητα των Χασίων (1140 μ.), στα όρια των νομών Γρεβενών και Λαρίσης, 36 χλμ. ΒΑ της Καλαμπάκας. Οι κάτοικοί του, (που το καλοκαίρι φθάνουν τα 500 άτομα) είναι στην πλειοψηφία τους γεωργοκτηνοτρόφοι. Στο Μαυρέλι ανήκει και ο οικισμός Αχελινάδα, 2 χλμ. νότια προς Γερακάρι.


Η ίδρυση του χωριού τοποθετείται από την παράδοση στα 1453. Οι Μαυρελιώτες έλκουν την καταγωγή τους από την Κατράτζα Κοζάνης και εξασκούσαν την εποχή εκείνη τα επαγγέλματα του καρβουνά και του υλοτόμου. Το σημερινό χωριό περιστοιχίζεται από δάσος οξιάς, το «Μάρμαρο», ενώ γύρω του υψώνονται οι κορυφές Ανεμόμυλος (1.170 μ.) και Μετερίζι (1.381 μ.). Το Μετερίζι προσφέρει εξαιρετική θέα των οροσειρών του Ολύμπου, Πηλίου και Πίνδου και των πόλεων Καρδίτσας και Δεσκάτης. Στη θέση «Γιάννη Πηγάδι», (13 χλμ. από το χωριό), μέσα σε δάσος κατάφυτο από φτέρη και οξιά, βρίσκεται παλιά λιθόκτιστη βρύση. Τοπίο σπάνιας ομορφιάς ο φυσικός καταρράκτης «Κρεμαστό», με 30 περίπου μ. πτώση νερού, απέχει από το Μαυρέλι 25 χλμ.


Σώζεται η εκκλησία Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεταβυζαντινός ναός του 18ου αι. Εκεί τον Δεκαπενταύγουστο τελείται Θ. Λειτουργία με αρτοκλασία και ακολουθεί λαϊκό πανηγύρι. Στο Μαυρέλι υπηρέτησε ο Γεώργιος Κονδύλης (1879-1936), υπολοχαγός τότε του Σώματος των Ευζώνων, κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών πολέμων. Σώζεται σε καλή κατάσταση το «Φυλάκιο Κονδύλη», σε ύψωμα 1.200 μ. Κατά την παράδοση, ο παπά-Θύμιος Βλαχάβας παρότρυνε τους κατοίκους να κτίσουν την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Στην ιστορική μνήμη των κατοίκων διατηρείται το πέρασμα του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού από τα μέρη τους, ενώ στις αρχές του αιώνα έδρασαν στην περιοχή οι λήσταρχοι Γκαντάρας και Γιαγκούλας. Κεντρικό γεγονός το Αντάμωμα των απανταχού Μαυρελιωτών που γίνεται στις 10-20 Ιουλίου στην πλατεία, με χορευτικά συγκροτήματα, έκθεση αντικειμένων και χορό γερόντων.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου