Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015

Κρύα Βρύση Ρεθύμνου

Η Κρύα Βρύση βρίσκεται στη Ν.Α πλευρά της πρώην επαρχίας Αγίου Βασιλείου του Ν.Ρεθύμνης, στο ανατολικό διαμέρισμα του σημερινού Δήμου Αγίου Βασιλείου. Είναι χτισμένη στους νότιους πρόποδες του Κέδρους και σε υψόμετρο 520 μέτρων από τη θάλασσα.


Το προς βορράν ορεινό βραχώδες τοπίο της περιοχής μεταβάλλεται προχωρώντας νότια προς την ελαιόφυτη λεκάνη, που σχηματίζεται από το Κέρδος και τη Βουβάλα, το απέναντι βουνό. Η λεκάνη αυτή καταλήγει νοτιοανατολικά στην περιοχή του Πλατύ ποταμού, Νοτιοανατολικά επίσης, στο βάθος φαίνονται τα Αστερούσια όρη, η περιοχή γύρω από το Τυμπάκι, καθώς και το ύψωμα της Φαιστού. Νοτιοδυτικά, μέσα από το αντεστραμμένο οπτικό τρίγωνο που σχηματίζουν οι πλαγιές του Σιδερωτά και της Βουβάλας είναι ορατό ένα τμήμα του Λιβυκού πελάγους μέχρι τη Γαύδο.

Τα όρια του δημοτικού διαμερίσματος της Κρύας Βρύσης ορίζονται: Βόρεια από το Κέρδος και τις περιφέρειες των χωριών Βρύσες Αμαρίου και Άνω Μέρος, νότια από τη Βουβάλα και τις περιφέρειες των Μελάμπων και Σακτουρίων, ανατολικά από την περιοχή της Ορνές και την περιφέρεια των Μελάμπων και δυτικά από τον Ακουμιανό ποταμό και την περιοχή του Πλατανέ.


Από την Κρύα Βρύση περνά ο κεντρικός οδικός άξονας που συνδέει από το νότο το νομό Ρεθύμνης με το νομό Ηρακλείου. Απέχει 41 χιλιόμετρα από το Ρέθυμνο και περίπου 90 από το Ηράκλειο. Επίσης βρίσκεται σε απόσταση 14 χλμ από το Σπήλι, 12 χλμ από την Αγία Γαλήνη, 17χλμ από την παραλία του Αγίου Παύλου και 18 χλμ από την παραλία της Τριόπετρας. Έχει τακτική συγκοινωνιακή σύνδεση -συχνότερη τους θερινούς μήνες- με το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου