Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Μακρινή Φωκίδας

H Μακρινή Δωρίδος βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Τρίκορφο, σε υψόμετρο 680μ., 52 χλμ. νοτιοδυτικά της Aμφισσας και 22 χλμ. βόρεια της Ερατεινής. Η πρόσβαση στη Μακρινή είναι δυνατή μέσω της Ερατεινής, μέσω της Βραϊλας, μέσω της Μηλιάς και μέσω του Δαφνοχωρίου (η τελευταία πρόσβαση είναι η χειρότερη, αφού γίνεται μέσω χωματόδρομου άσχημης βατότητας).


Από το 1998 ως το τέλος του 2010, η Μακρινή Δωρίδος ανήκε διοικητικώς στο Δήμο Τολοφώνος με έδρα την Ερατεινή, ενώ από το 2011 ανήκει στο νεοσύστατο Δήμο Δωρίδος, με έδρα το Λιδωρίκι. Η Μακρινή είναι γνωστή στην περιοχή με την παλιά ονομασία της, Μάκριση (Γ.Α.Κ.) ή Μάκρυση, με την οποία ήταν κοινότητα του παλαιού Δήμου Τολοφώνος. Στις 31/8/1912 αποσπάστηκε από τον τότε Δήμο Τολοφώνος και συστάθηκε ως αυτόνομη κοινότητα, ως Μάκρυση.

Στις 28/9/1927 μετονομάστηκε από Μάκρυση σε Μακρυνή και στις 16/10/1940 το όνομα διορθώθηκε σε Μακρινή. Στις 4/12/1997 ο οικισμός Μακρινή Δωρίδος αποσπάται από την κοινότητα, η οποία καταργείται και υπάγεται στον Δήμο Τολοφώνος, ενώ από το 2010 ανήκει στο Δήμο Δωρίδος.

Η Μακρινή Δωρίδος είναι αφιλόξενο χωριό για τους επισκέπτες, αφού δεν διαθέτει την απαραίτητη υποδομή για τη φιλοξενία τους και τη διατροφή τους, καθώς δεν υπάρχουν καταλύματα ή εστιατόρια και καφενεία, αλλά ούτε και πλατεία για να σταθούν και να πιουν ένα ζεστό ή δροσερό ρόφημα (ανάλογα με την εποχή). Παρ' όλα αυτά, τα τελευταία 10 χρόνια συγκεντρώνει πλήθος κόσμου καθ' όλη τη διάρκεια του έτους με καταγωγή από τη Μακρινή.








1 σχόλιο:

  1. Παιδάκια... Από τη στιγμή που ΔΕΝ σας έδωσα γραπτή άδεια να αναδημοσιεύσετε το κείμενο του χωριού Μακρινή Δωρίδος από την ιστοσελίδα μου, τα λέμε στα δικαστήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή