Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

Αγία Τριάδα Τρικάλων


Η Αγία Τριάδα (Τοπική Κοινότητα Φλαμπουρεσίου - Δημοτική Ενότητα Τυμφαίων), ανήκει στον δήμο Καλαμπάκας της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Η επίσημη ονομασία είναι “η Αγία Τριάς”. Έδρα του δήμου είναι η Καλαμπάκα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Αγία Τριάδα ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Φλαμπουρεσίου, του πρώην Δήμου Τυμφαίων του Νομού Τρικάλων.


Στο συνοικισμό της Αγ. Τριάδας (8 χλμ. ΒΔ), σώζεται το λιθόκτιστο τοξωτό γεφύρι Ψύρρα. Οι κάτοικοι του χωριού (150 το χειμώνα, που προσεγγίζουν τους 1000 τους θερινούς μήνες) απασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και γεωργικές μικροκαλλιέργειες. Κεντρικό θρησκευτικό κοινωνικό γεγονός το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου, στο μεταβυζαντινό ξωκλήσι της Παναγίας, που ολοκληρώνεται με λαϊκό γλέντι στην πλατεία του χωριού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου