Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Ομβριακή Φθιώτιδας

Η Ομβριακή είναι κεφαλοχώρι της περιοχής και υπήρξε έδρα του Δήμου Ξυνιάδος. Βρίσκεται στο οροπέδιο της αποξηραμένης λίμνης Ξυνιάδος χτισμένη αμφιθεατρικά στις βόρειες πλαγιές της Όθρης και σε μέσο υψόμετρο 535 μέτρα και 35,5 χιλιόμετρα βόρεια της Λαμίας. Η διοικητική της περιφέρεια περιλαμβάνει 46.235 στρέμματα καλλιεργήσιμης αλλά και δασικής έκτασης με χαμηλή κυρίως βλάστηση.


Είναι ένα ζωντανό χωριό, με πλούσια κοινωνική και πολιτιστική ζωή. Στις ταβέρνες και στα γραφικά καφενεία μπορείτε να απολαύσετε παραδοσιακά πιάτα, ντόπιους μεζέδες και άλλα τοπικά προϊόντα όπως εξαιρετικό τσίπουρο και κρασί, από παραγωγούς της γύρω περιοχής. Τις βραδινές ώρες, στα καφέ και στα μπαράκια του χωριού, σε οικείους χώρους, με γνώριμες παρέες και οικογενειακό κλίμα, σίγουρα θα γνωρίσετε την αυθεντική διασκέδαση.

Η Ομβριακή από το 1998 (Νόμος «Καποδίστρια») ανήκε διοικητικά, ως Τοπικό Διαμέρισμα και ήταν έδρα του πρώην Δήμου Ξυνιάδος μαζί με τα Τοπικά Διαμερίσματα Αγίου Γεωργίου, Ξυνιάδος, Κορομηλιάς, Αγίου Στεφάνου, Περιβολίου, Μακρυρράχης, Παναγιάς, όπως και πριν από εκατό περίπου χρόνια. Πλέον με την εφαρμογή του Ν.3852/2010 αποτελεί Τοπική Κοινότητα του Δήμου Δομοκού.

Σύμφωνα με την απογραφή πληθυσμού του 2001, η Ομβριακή είχε 1551 κατοίκους, ήτοι 1297 οι κάτοικοι του Δ.Δ. Ομβριακής και 254 οι κάτοικοι του οικισμού Μεταλλείων.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου