Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Συκιά Φωκίδας

Η Συκιά είναι ένας ορεινός οικισμός υψόμετρου 720 μ. του νομού Φωκίδας. Βρίσκεται στους
πρόποδες της Γκιώνας. Στην Δυτική πλευρά έχει μια κάθετη βραχώδη ορθοπλαγιά ύψους 1.700 μέτρων περίπου, με την περίφημη "πλάκα", ονομαστό αναρριχητικό πεδίο με αρνητική κλίση, ιδανικό σημείο και ίσως μοναδικό στα Βαλκάνια για υψηλού επιπέδου αναρρίχηση.


Το χωριό ονομάστηκε "Σκιά", αφού ο Ήλιος το καλοκαίρι έρχεται στο χωριό μετά την 10η πρωινή και τον χειμώνα, μετά τις 12 το μεσημέρι, ενώ ένα τμήμα του χωριού δεν το βλέπει ο ήλιος καθόλου για 2-3 μήνες. Στο πέρασμα των χρόνων, η ονομασία του χωριού παραφράστηκε σε "Συκιά" ή "Συκέα".

Λίγο έξω από το χωριό κάνοντας μια παράκαμψη και αφού διασχίσουμε ένα χωματόδρομο 2 χλμ, θα βρεθούμε μπροστά σε ένα πανέμορφο σπήλαιο που στο εσωτερικό του βρίσκεται μια εκκλησία, η "Ζωοδόχος Πηγή". Πίσω από το ιερό της εκκλησίας υπάρχει μία 'κρυφή' λίμνη μικρού βάθους που γοητεύει τον επισκέπτη. Σ’ εκείνη τη λίμνη λέγεται πως είχε βρεθεί η εικόνα της Παναγίας. Κάθε χρόνο στην γιορτή της γίνεται και το «αντάμωμα» με παραδοσιακό γλέντι. Επίσης, ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του χωριού είναι οι σπηλιές.

Είναι ένας κατάλληλος προορισμός για τον χειμώνα καθώς το χιόνι και τα έλατα το χαρακτηρίζουν από πολλούς ως «μικρή Ελβετία», ανάβοντας το τζάκι και έχοντας τη θεά της Γκιώνας και των Βαρδουσίων.

Ενώ, το καλοκαίρι απολαμβάνεις περιπάτους ανάμεσα στον καθαρό αέρα, τα παραδοσιακά γλέντια που γίνονται κάθε χρόνο στις αρχές του Αυγούστου και τη γιορτή της Παναγίας. Όλοι οι κάτοικοι και οι επισκέπτες την ημέρα του δεκαπενταύγουστου θα κάνουν μια διαδρομή περίπου 15 λεπτών με το αυτοκίνητο για να κατέβουν από το χωριό στην εκκλησία- την Παναγία, που βρίσκεται ανάμεσα σε πλατάνια και στο ποτάμι που καταλήγει στη λίμνη του Μόρνου όπου μπορείς και να ψαρέψεις.


Εκεί θα συναντήσετε και την Μεγάλη Βρύση, μην ξεχάσετε να πιείτε από το νερό της. Η νεολαία του χωριού και ο σύλλογος προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την παράδοση και την αγάπη για τον τόπο κάνοντας εκδηλώσεις, εκδρομές και συγκεντρώσεις.

















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου