Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Κουκούλια Άρτας

Στους πρόποδες των δυτικών Τζουμέρκων (2.469 μ.) βρίσκεται το χαμηλό βουνό της Τζούμας, που το σχήμα του μοιάζει μ' αυγό. Η Τζούμα αυτή, στα ριζώματά της, φιλοξενεί δύο χωριά, τα Τζουμοχώρια. Νοτιοανατολικά της το Γραικικό και Βορειοδυτικά της τα Κουκκούλια ή Κουκκουλίστα.


Σ' αυτό το βουνό της Τζούμας, σμίγουν ανεπαίσθητα, ο καθαρός γαλανός ουρανός και η πράσινη βλάστηση. Οι κάτοικοι εδώ πιστεύουν ότι η όμορφη τούτη σύνθεση είναι δωρεά του Υψίστου.
Στα σπλάχνα της κρύβει πέτρινους όγκους, άλλα στη πρανή της επιφάνεια, δάση και θαμνώδη καταπράσινη βλάστηση. Βογκάει όμορφα ο αέρας, καθώς μπαινοβγαίνει ανάμεσά τους.. Της Τζούμας οι αποχρώσεις αλλάζουν στις ώρες της μέρας. Με την ανατολή του ήλιου και το σιγανό ανέβασμά του στο θόλο τ' ουρανού, η αρχικά γκρι σκούρα απόχρωσή της σιγά - σιγά γίνεται ανοιχτή, ξασπρίζει. Κι όταν θα έρθει το απόγευμα, γίνεται μενεξεδένια, στην ώρα δε του σούρουπου, κατασταλάζει σε κοκκινόμαυρη.

Τα Κουκούλια έχουν υψόμετρο (700) περίπου μέτρα. Δυτικά στα πόδια του χωριού μας, σέρνει ορμητικά και με θόρυβο, τα νερά του ο Άραχθος. Η φιδίσια κοίτη του, οι άσπρες ξέρες του, τα θολά χειμωνιάτικα νερά του κι οι βαθύσκιες όχθες του, μαζί με το βουητό των νερών του, συμπληρώνουν τη γραφικότητα του ορίζοντά του. Ο ζωτικός χώρος του χωρίου φτάνει περίπου τα 6,47 τ. χλμ. και το 2001 (χρονιά τελευταίας απογραφής) βρέθηκαν να κατοικούν σ' αυτό (315) άνθρωποι.












1 σχόλιο: