Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Άρνισσα Πέλλας

Η Άρνισσα αποτελεί το διοικητικό και οικονομικό κέντρο της ανατολικής Βεγορίτιδας και έδρα του Δήμου Βεγορίτιδας του Νομού Πέλλας. Η περιοχή κατοικείται ήδη από την προϊστορική εποχή, όπως μαρτυρούν ευρήματα της Εποχής του Χαλκού και της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου, με σημαντικότερα αυτά που έχουν αποσπασματικά ανασκαφεί στο Δρένοβο και στο Ναυτικό Όμιλο.


Η αρχαία πόλη Άρνισσα αναφέρεται και από τον Θουκυδίδη, χωρίς όμως οι σύγχρονοι ερευνητές να συμφωνούν για την ταύτισή της με το σύγχρονο οικισμό. Στα μεσαιωνικά χρόνια ο οικισμός ονομάστηκε Όστροβο και ενδεχομένως ταυτίζεται με το κάστρο στο λόφο και τη χερσόνησο του Σουτ Μπουρούν, ενώ στην περιφέρεια της σημερινής πόλης σώζονται λείψανα της Οθωμανικής περιόδου, με χαρακτηριστικότερο το τζαμί στη θέση «Νησί».

Η οικονομική δραστηριότητα των σύγχρονων κατοίκων της Άρνισσας επικεντρώνεται κυρίως στις δενδροκαλλιέργειες (μηλιές, κερασιές, ροδακινιές), ενώ υπάρχουν επίσης 12 βιοτεχνίες, μεταξύ των οποίων και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Άρνισσας, που κατασκευάζει πατροπαράδοτα γλυκά του κουταλιού, τουρσιά, πάπρικα και κομπόστες.


Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται δυναμική ανάπτυξη του τομέα της παροχής υπηρεσιών φιλοξενίας επισκεπτών, με την παράλληλη εκμετάλλευση των δυνατοτήτων που παρέχουν το κοντινό χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμάκτσαλαν και ο παραδοσιακός οικισμός του Αγίου Αθανασίου.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου