Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Λουτρότοπος Άρτας

Ο Λουτρότπος είναι ένα μικρό χωριό 408 κατοίκων (απογραφή 2001) βουτηγμένο στο πράσινο, δίπλα στην ανατολικά όχθη του Άραχθου ποταμού και πολύ κοντά στον υδροβιότοπο του Αμβρακικού κόλπου.


Χωριό με ρυμοτομία,μεγάλους δρόμους και δημόσιους χώρους στο κέντρο,καθώς και οικόπεδα των 1000 τ.μ.,χτίστηκε στη σημερινή θέση μετά το τέλος του πολέμου από τις τότε Ελληνικές κυβερνήσεις και με τη βοήθεια των Αμερικανών (κυβέρνηση προέδρου Ρούσβελτ) για να στεγάσει τους πλημμυροπαθείς κατοίκους από τον μεγαλύτερο σε καταστροφές ποταμό της Ελλάδας, τον Άραχθο.

Μέχρι τότε οι κάτοικοι έμεναν στην ευρύτερη περιοχή της εκκλησίας των αγίων Ταξιαρχών και του σημερινού οικισμού. Στα τέλη του 1800 αλλά και στις αρχές του 1900 ο Λουτρότοπος μαζί με τη σημερινή Περάνθη αποτελούσαν μία κοινότητα στην περιοχή των αγίων Ταξιαρχών, δίπλα στον Άραχθο και απέναντι από το Νεοχώρι. Το χωριό λέγονταν ''Μπάνη'' (έλαβε αυτή την ονομασία από τον Οθωμανό ''Μπάνια'' ή Μπανιά'' τσιφλικά της περιοχής). 

Ο Άραχθος πλημμύριζε συχνά το χειμώνα προξενόντας μεγάλες καταστροφές. Αρκετοί κάτοικοι της Μπάνης τους σκληρούς χειμωνιάτικους μήνες έφευγαν και πήγαιναν να ξεχειμωνιάσουν στον κοντινό λόφο Περάνθη. Αυτό γίνονταν πολλά χρόνια. Άρχισαν όμως σιγά-σιγά να στήνουν τα νοικοκυριά τους εκεί,και στις αρχές του 1900 η Περάνθη αποτέλεσε ξεχωριστή κοινότητα λαμβάνοντας την ονομασία της από τον ομώνυμο λόφο.

Στις αρχές του 1950 έγινε η εγκατάσταση των κατοίκων στο σημερινό οικισμό του Λουτροτόπου. Την ονομασία του προφανός πήρε από τα θειούχα νερά που πηγάζουν από το λόφο Περάνθης (κοντά στο χωριό Περάνθη). Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι διοικητικές εκτάσεις των δύο κοινοτήτων ήταν κοινές και αδιαίρετες. Κοινή και αδιαίρετη περιοχή εξακολουθεί να είναι τμήμα του λόφου νότια του οικισμού της Περάνθης.

Πρόσφατα γεώτρηση που πραγματοποίησε το ΙΓΜΕ εντός του οικισμού Λουτροτόπου και σε βάθος 700 μέτρων εντοπίστηκε μεγάλο και αξιοποιήσιμο κοίτασμα γεωθερμικών υδάτων.Τα νερά αυτά είναι ζεστά με θερμοκρασία 65-67 βαθμών Κελσίου και με μεγάλη περιεκτικότητα σε θείο. Αντίστοιχη γεώτρηση υπάρχει στις Συκιές, ένα χιλιόμετρο ανατολικά του Λουτροτόπου. Σφραγίστηκαν αυτές οι γεωτρήσεις και περιμένουν την ''αδιάφορη'' Ελληνική πολιτεία να τις αξιοποιήσει.

Οι Λουτροτοπιώτες εκκλησιάζονται σε δύο ναούς. Στον Μεταβυζαντινό ναό των Αγίων Ταξιαρχών δίπλα στον Άραχθο και τη νέα γέφυρα που συνδέει το Λουτρότοπο με το Νεοχώρι. Η εκκλησία είναι από το 1796, χτισμένη σε σε ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον των εκβολών του Άραχθου. Η νέα εκκλησία βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού του Λουτροτόπου. Είναι αφιερωμένη στους αγίους Κωνσταντίνο και Ελένη,είναι μεγάλος πέτρινος ναός και έγινε με προσωπική εργασία των κατοίκων.

Ο Λουτρότοπος είναι αγροτική κοινότητα. Η καλλιέργεια των εσπεριδοειδών καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την έκταση της καλλιεργήσιμης γης του χωριού.Ελάχιστη είναι η ελαιοκαλλιέργεια και σχεδόν ανύπαρκτη η κτηνοτροφία.









2 σχόλια:

  1. Ο ναός των Ταξιαρχών ήταν Μονή μέχρι το 1887 οπότε και έγινε ενοριακός ναός του χωριού και αξίζει να σημειωθεί ότι έξω από τα τείχη της Μονής βρίσκονται τα υπέροχα θεόρατα και αιωνόβια πλατάνια της παλιάς μικρής πλατείας του χωριού!

    Για περισσότερες Πληροφορίες και φωτογραφίες επικοινωνήστε μαζί μας στο Facebook Φίλοι Ι.Ν.Αγ. Κωνσταντίνου Λουτροτόπου και στην σελίδα μας Λουτρότοπος-Μπάνη Άρτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο ναός των Ταξιαρχών ήταν Μονή μέχρι το 1887 οπότε και έγινε ενοριακός ναός του χωριού και αξίζει να σημειωθεί ότι έξω από τα τείχη της Μονής βρίσκονται τα υπέροχα θεόρατα και αιωνόβια πλατάνια της παλιάς μικρής πλατείας του χωριού!

    Για περισσότερες Πληροφορίες και φωτογραφίες επικοινωνήστε μαζί μας στο Facebook Φίλοι Ι.Ν.Αγ. Κωνσταντίνου Λουτροτόπου και στην σελίδα μας Λουτρότοπος-Μπάνη Άρτας

    ΑπάντησηΔιαγραφή