Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Βαφειοχώρι Κιλκίς

Το Βαφειοχώρι είναι χωριό του Δήμου Παιονίας, της επαρχίας Κιλκίς, του νομού Κιλκίς, κείμενο επί της επαρχιακής οδού Κιλκίς - Πολυκάστρου.


Οι κάτοικοι του Βαφειοχωρίου είναι Βλάχοι,Συρρακουτζιάνοι και Θράκες πρόσφυγες. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Δραγομίρι. Η σημερινή ονομασία δόθηκε από τους Θρακιώτες πρόσφυγες, οι οποίοι κατάγονται από το Μπογιαλίκιοϊ της Ανατολικής Ρωμυλίας και βεβαίως στα κόκκινα εξαιρετικά χώματα βαφής πατωμάτων που παρηγαγε η περιοχή στον ξεροπόταμο Κλιγκάκι, κοντά στου Πουλιάκα το Μαντρί. Βαφιοχώρι είναι η απόδοση του χωριού Μπογιαλίκιοϊ στα ελληνικά. Στο χωριό κατέφυγαν και πολλοί Βλάχοι του Παΐκου.

Στο χωριό λειτουργεί δημοτικό σχολείο. Στον αθλητικό τομέα δραστηριοποιείται ο Μέγας Αλέξανδρος Βαφειοχωρίου. Στην περιοχή υπάρχει φυσική πηγή νερού που παλαιότερα υδροδοτούσε τον οικισμό. Βορειοδυτικά του Βαφειοχωρίου βρίσκεται το έλος Αρτζάνης που δημιουργήθηκε από την αποξηραμένη λίμνη Αρτζάνη. Σήμερα αποξηράνθηκε το έλος και στο μέσον της περιοχής βρίσκεται ένας μεγάλος ταμιευτήρας, τύπου Γαλλίας ,απ' όπου υδροδοτείται με τεράστιο δίκτυο όλη η γύρω του περιοχή.Ένας δίδυμος λόφος δυτικά του χωριύ δίνει ιδαίτερη ομορφιά και εθνικιστική ανάταση με το "ΟΧΙ "στην πλάτη του, προς το χωριό. Τιμητική ιδιαιτερότητα του χωριού, οι πολλοί τελωνιακοί .12 άτομα σε 1100 κατοίκους και που του έδωσε την προσφώνηση "Τελωνοχωρι ".και βεβαίως δημοσιουπαλληλικό χωριό με 150 υπαλλήλους του Δημοσίου και της Τ.Α

Η περιοχή φημιζόταν για τις πολλές συστάδες δένδρων "Καραγάτσι" και τις εξαιρετικές ποικιλίες αμπελιού που κανείς δεν γνωρίζει γιατί εξαφανίστικαν. Τέλος ένα καταπληκτικό δάσος με μουριές (πάνω πό 200) στα νοτιοδυτικά του χωριού δίπλα στις αμμουδιές της λίμνης.όπου γίνονταν οι εκδρομές του σχολείου και περπατούσαν με τα χέρια κατόπιν αναστροφής του σώματος ,δύο παλικάρια του χωριού, δείχνοντας την φοβερή δίναμη του ανθρώπου να αναπληρώσει την φύση.


'Ισως το παραγωγικότερο χωριό της Μακεδονίας, χωρίς υπερβολή ,με 1000 περίπου βοοειδή και 5000 γιδοπρόβατα , με το τυροκομείο του πρώην υπουργού "Φώλια "στο 1972 και σε ειδικές καλλιέργειες μαζί με τα τσιφλίκια , που υπερέβαιναν στα σιτηρά τους 20.000 τόνους, στα βαμβάκια τους 5000 τόνους,στα τεύτλα τους 10.000 τόνους.καπνά, φασολάκια,μπάμιες ,βατράχια κλπ αλλά και σήμερα στα ίδια περίπου στοιχεία και με τυροκομείο του "Λύκα" ένα όντως σπουδαίο χωριό.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου