Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Βάρδα(ς) Λάκκας Σουλίου Ιωαννίνων

Ο Βάρδας είναι ένας μικρός οικισμός νοτιοδυτικά της πόλης των Ιωαννίνων, στη λάκα Σουλίου. Απέναντι από το χωριό δεσπόζει το όρος Τόμαρος. Είναι χτισμένο πάνω σε μια πλαγιά, της οποίας ένα μεγάλο κομμάτι κατέρρευσε τον χειμώνα του 2014-2015 λόγω των έντονων βροχοπτώσεων, προκαλώντας πολλές ζημιές.


Λόγω της μετανάστευσης και της αστυφιλίας, ο πληθυσμός έχει μειωθεί δραματικά στους 32 κατοίκους. Πολλοί από αυτούς βρίσκονται και σε χώρες του εξωτερικού, όπως τη Γερμανία και τον Καναδά. Άλλοι πάλι βρίσκονται εντός Ελλάδος, από τα Ιωάννινα έως και την Αθήνα. Η πολιούχος του οικισμού είναι η Αγία Παρασκευή, στο ναό της οποίας στεγάζεται το νεκροταφείο και το οστεοφυλάκιο στα νότια του χωριού, ενώ στα βορειοανατολικά βρίσκεται το εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Εκεί δίπλα, βρίσκεται και το παλιό και κατεστραμμένο δημοτικό σχολείο, το οποίο λειτούργησε για λιγοστό διάστημα τη δεκαετία του 1970. Το καλοκαίρι, οι περισσότεροι ντόπιοι επιστρέφουν για να απολαύσουν τις διακοπές και το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής, στις 25 Ιουνίου. Πολλοί χωριανοί επισκέπτονται τον οικισμό και σε άλλες διακοπές-αργίες, όπως το Πάσχα και τα Χριστούγεννα.

Ο Βάρδας (Τοπική Κοινότητα Ελάφου - Δημοτική Ενότητα ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΔΩΔΩΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Βάρδας”. Έδρα του δήμου είναι η Αγία Κυριακή και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Ηπείρου.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Βάρδας ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Ελάφου, του πρώην Δήμου ΛΑΚΚΑΣ ΣΟΥΛΙΟΥ του Νομού ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ.


Ο Βάρδας έχει υψόμετρο 639 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 39,4480527282 και γεωγραφικό μήκος 20,7301691405. Οδηγίες για το πώς θα φτάσετε στον Βάρδα θα βρείτε εδώ.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου