Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Σέλινο στο μπαλκόνι μας

Το σέλινο (Apium graveolens) είναι διετές, ιθαγενές φυτό του γένους Σέλινον (Apium) της οικογένειας των Σελινοειδών (Apiaceae). Έντονα αρωματικό φυτό, με σκληρό βλαστό, ρίζες σαρκώδεις και ινώδεις, φύλλα με διαιρεμένο έλασμα, οι μίσχοι κυρτωμένοι δημιουργούν αυλάκι. Το ύψος του φτάνει τα 90 εκατοστά και τα σπόρια του είναι αρωματικά, με ίδιο άρωμα με αυτό του φυτού αλλά με πικρότερη και πιο καυστική γεύση.


Δυο είναι οι βασικές ποικιλίες σέλινου. Η πρώτη (var. rapaceum) με μεγάλη σαρκώδη ρίζα τη γνωστή σελινόριζα, που καλλιεργείται για αυτή και τρώγεται ωμή, σαλάτα, σε σούπες και μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς. Η δεύτερη (var. dulce), η πιο κλασσική, με σαρκώδεις
μεγάλους μίσχους που καλλιεργείται για τα φύλλα της και τρώγεται με τον ίδιο τρόπο γίνεται τουρσί ή χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα.

Από τη σπορά του, σε δέκα μέρες περίπου εμφανίζονται οι πρώτοι βλαστοί. Μπορείτε να σπείρετε απευθείας στην γλάστρα ή σε σπορείο. Σπέρνετε από τον Μάρτιο – Μάιο, σε βάθος 0,5 – 1,5 εκατοστά. Μεταφυτεύονται τον Ιούλιο – Αύγουστο.

Στον κήπο μεταφυτεύονται σε γραμμές που απέχουν μεταξύ των 50 – 60 εκατοστά και πάνω στις γραμμές σε απόσταση 15 – 20 εκατοστά. Το σέλινο αγαπά τον ήλιο και την υγρασία στο χώμα (προσοχή όχι μουσκεμένο χώμα).

Συγκομιδή: 6 – 7 μήνες μετά την σπορά.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου