
Δυο είναι οι
βασικές ποικιλίες σέλινου. Η πρώτη (var.
rapaceum) με μεγάλη σαρκώδη ρίζα τη γνωστή
σελινόριζα, που καλλιεργείται για αυτή
και τρώγεται ωμή, σαλάτα, σε σούπες και
μαγειρεμένη με διάφορους συνδυασμούς.
Η δεύτερη (var. dulce), η πιο κλασσική, με
σαρκώδεις
μεγάλους μίσχους
που καλλιεργείται για τα φύλλα της και
τρώγεται με τον ίδιο τρόπο γίνεται
τουρσί ή χρησιμοποιείται και ως καρύκευμα.
Από τη σπορά
του, σε δέκα μέρες περίπου εμφανίζονται
οι πρώτοι βλαστοί. Μπορείτε να σπείρετε
απευθείας στην γλάστρα ή σε σπορείο.
Σπέρνετε από τον Μάρτιο – Μάιο, σε βάθος
0,5 – 1,5 εκατοστά. Μεταφυτεύονται τον
Ιούλιο – Αύγουστο.
Στον κήπο
μεταφυτεύονται σε γραμμές που απέχουν
μεταξύ των 50 – 60 εκατοστά και πάνω στις
γραμμές σε απόσταση 15 – 20 εκατοστά. Το
σέλινο αγαπά τον ήλιο και την υγρασία
στο χώμα (προσοχή όχι μουσκεμένο χώμα).
Συγκομιδή: 6 –
7 μήνες μετά την σπορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου