Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2016

Μανδράκι Σερρών

Το χωριό Μανδράκι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νομού Σερρών. Είναι χτισμένο στους
κεντρικούς πρόποδες της οροσειράς Μπέλλες (όρος Κερκίνη) και στις βόρειες όχθες της λίμνης Κερκίνης σε υψόμετρο 50 μέτρων . Στα νότια του χωριού περνάει ο ποταμός Στρυμόνας, ενώ είκοσι περίπου χλμ ανατολικά του χωριού συναντάμε το τελωνείο του Προμαχώνα. Το χωριό απέχει από τη Θεσσαλονίκη μόνο 100χλμ.


Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι πρόσφυγες από την Ανατολική Ρωμυλία (Σαμάκοβο) και από την Μικρά Ασία (συγκεκριμένα από τον Πόντο) και εγκαταστάθηκαν στο χωριό το 1924 - 1926. Το Μανδράκι ενώθηκε το 1948 με το χωριό Πετρινό, από το οποίο σώζεται σήμερα μόνο η εκκλησία του Προφήτη Ηλία.

Η ονομασία του χωριού προήλθε από τα αρχαία τείχη που σώζονται ακόμα και σήμερα στην ανατολική πλευρά του. Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκαν την εποχή του Μ.Αλεξάνδρου και σχηματίζουν μία μάνδρα. Ιστορικές πηγές αναφέρουν ότι η αρχαία πόλη «Σίντια» ήταν το σημερινό Μανδράκι.

Το Μανδράκι συνδυάζει το δέος του βουνού με την ομορφιά του υγρού στοιχείου. Το Μπέλλες είναι ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα καταπράσινα βουνά της χώρας μας, γεμάτο πλατάνια, καστανιές, πρίνους, πεύκα και οξιές.

Η λίμνη Κερκίνη είναι κατά γενική ομολογία ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Ελλάδος. Προστατεύεται από την ευρωπαϊκή και διεθνή νομοθεσία, Σύμβαση Ραμσάρ, Οδηγία 79/409 της Ευρωπαϊκής `Ενωσης και η Διεθνής Σύμβαση της Βαρκελώνης. Επίσης αποτελεί περιοχή του Ευρωπαϊκού Δικτύου "Φύση 2000" σύμφωνα με την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ. Το 1993 υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση 66272/93 για την οριοθέτηση του υδροβιότοπου, η οποία προσδιορίζει τις ζώνες προστασίας του και ρυθμίζει τις δραστηριότητες σε αυτές.

Διαθέτει 30 είδη ψαριών, 12 είδη αμφιβίων, 22 είδη ερπετών, 300 είδη πουλιών (50 απ΄αυτά αναγράφονται στο Κόκκινο Βιβλίο των Απειλουμένων Σπονδυλοζώων της Ελλάδας) και 58 είδη θηλαστικών.

Η πανέμορφη Λίμνη της Κερκίνης με τα σπάνια πουλιά, τα πολύχρωμα νούφαρα και το επιβλητικό βουνό Μπέλλες με το πυκνό δάσος, αποτελούν σπάνιο κόσμημα για τον Δήμο και την ευρύτερη περιοχή.


Όποιος αποφασίσει να επισκεφθεί το Μανδράκι θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το μεγαλείο του καταπράσινου βουνού και την αξεπέραστη ομορφιά της λίμνης.  











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου