Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Τρίλοφο Ημαθίας

Το Τριλόφο (παλ. ονομασία Διαβόρνιτσα και Νέα Κούκλενα) είναι χωριό του νομού Ημαθίας.
Διοικητικά υπάγεται στο δήμο Βέροιας. Σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 615 κατοίκους και βρίσκεται σε υψόμετρο 141 μέτρων.


Ο οικισμός του Τριλόφου απέχει 11 χιλ. βόρεια από την Βέροια και βρίσκεται σε μία εξαιρετική τοποθεσία πάνω σε χαμηλούς λόφους στους πρόποδες του Βερμίου. Η περιοχή είναι ιδιαίτερα ευνοημένη ως προς την γεωμορφολογία της, καθώς στα δυτικά προστατεύεται από τον ορεινό όγκο που εξασφαλίζει ένα ήπιο κλίμα, ενώ στα ανατολικά απλώνεται ο εύφορος κάμπος της Ημαθίας.

Ανάμεσα στους λόφους κατεβαίνουν από τις πηγές του βουνού ρέματα και χείμαρροι που καταλήγουν στην πεδιάδα. Το φυσικό αυτό ανάγλυφο προσέφερε ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και υπήρξε ο κύριος λόγος για την εγκατάσταση εδώ ανθρώπων από τους προϊστορικούς ήδη χρόνους .

Ανήκει στην ομάδα των ελληνόφωνων οικισμών της ανατολικής πλευράς του Βερμίου, ανάμεσα στη Βέροια και την Νάουσα, μαζί με την Φυτιά (Τσόρνοβο) και το Αρκοχώρι (Αρκουδοχώρι).

Στην περιοχή ήταν ένα από τα παλαιότερα χειμαδιά των Βεργιάνων Βλάχων και ιδιαίτερα των κατοίκων του Κάτω Βερμίου (Σέλι) μιας και ένα από τα σημαντικά περάσματα από τον κάμπο της Ημαθίας προς τα ορεινά περνούσε από το χωριό, την Φυτιά και από εκεί στο Σέλι.. Στην αρχή έστηναν καλύβες κοντά στους εδραίους κατοίκους και στην συνέχεια νοίκιαζαν δωμάτια ή χώρους, ώσπου έχτισαν τα δικά τους .

Πολιτιστικοί Σύλλογοι
Στον Τρίλοφο δραστηριοποιείται ο Σύλλογος Αριστοτέλης. Ο σύλλογος αυτός, εκτός από την συμμετοχή του σε φεστιβάλ και εκδηλώσεις, οργανώνει εορταστικό διήμερο με παραδοσιακούς χορούς και άλλες εκδηλώσεις στις 25 και 26 Οκτωβρίου με αφορμή την εορτή του Αγίου Δημητρίου.


Άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις τελούνται κατά την διάρκεια του πανηγυριού του Αγίου Τρύφωνα (1 Φεβρουαρίου). Στον ομώνυμο λοφίσκο με το εξωκλήσι προσφέρεται κουρμπάνι (εορταστικό φαγητό για όλους τους παρευρισκόμενους) καθώς και κρασί ή τσίπουρο μιας και ο Άγιος θεωρείται προστάτης των αμπελουργών (η καλλιέργεια του αμπελιού είναι από τις σημαντικές αγροτικές ασχολίες των κατοίκων).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου