Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Λιβαδοχώρι Τρικάλων

Βρίσκεται 42 χλμ. από την Πύλη σε υψόμετρο 1.200 μ. και σ’ αυτό ανήκει ο οικισμός Διαλεγμένο. Οι λιγοστοί του κάτοικοι (40 το χειμώνα - 400 το καλοκαίρι) ζουν από την κτηνοτροφία και τις εποχιακές εργασίες, ενώ οι αγροτικές εργασίες γίνονται ακόμη και σήμερα με ζώα και ξύλινα εργαλεία (όργωμα με σβάρνες).


Δυο ώρες με τα πόδια από το Λιβαδοχώρι φθάνει κανείς στο Αυγό (2.200 μ.), απ’ όπου με το απόβρεχο, όταν η ατμόσφαιρα καθαρίζει, φαίνεται ο Παγασητικός Κόλπος, η Λίμνη του Πλαστήρα και το Ιόνιο Πέλαγος. Μια άλλη κορυφή που αξίζει να επισκεφθεί κανείς περπατώντας την απόσταση της μίας και μισής ώρας είναι η Χούνη, σε υψόμετρο 2.000 μ. Η Βουρτόπα (Ελάτινο) είναι πέρασμα της καφετιάς αρκούδας, ενώ στην Κρύα Βρύση φωλιάζουν αγριογούρουνα και ζαρκάδια.

Το χωριό υδρεύεται από τα νερά των πηγών της Γκούρας που έρχονται από το Αυγό, και της Κρύας Βρύσης, που χύνονται στον Αχελώο, στην ίδια θέση όπου ο Κατσαντώνης έδωσε μάχη με τους Τούρκους. Μεταξύ Λιβαδοχωρίου και Βαθυρέματος, ο παραπόταμος του Αχελώου Βαθυρεματιώτης σχίζεται προς δυο κατευθύνσεις, από τις οποίες η μία περιβρέχει τα εξωτερικά όρια του Λιβαδοχωρίου. Εδώ, στη θέση Ποταμιά, στις 10 Ιουλίου κάθε χρόνου, κουρεύουν τα ζώα τους (γίδια) οι κτηνοτρόφοι και η εργασία συνοδεύεται από μικρό γλέντι με ψητά και ποτό. Στην ίδια θέση βρίσκονται χαλάσματα από νερόμυλους και μαντάνια.


Το Λιβαδοχώρι πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο: στις 29 Ιουνίου (των Αγίων Αποστόλων), στο εκκλησάκι του Αγίου Πνεύματος στην Ποταμιά, και στις 26 Οκτωβρίου (του Αγίου Δημητρίου), στην ομώνυμη εκκλησία. Και στις δυο περιπτώσεις τη λειτουργία ακολουθεί λαϊκό γλέντι.  















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου