Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2016

Μυρτιά Λακωνίας

Το χωριό Μυρτιά ή Μυρτέα ή Μουρτιά, βρίσκεται στη νότια Λακωνία, σε απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Σπάρτης. Είναι χωριό που ανήκει διοικητικά στο Δήμο Ευρώτα και σήμερα, αριθμεί περίπου τους 550 κατοίκους.


Ιστορικά στοιχεία
Πριν από την Επανάσταση του 1821, φέρεται σαν συνοικισμός του Γερακίου, με λίγα σπίτια διάσπαρτα χτισμένα, περισσότερο κατοικίες βοσκών. Είναι τέτοια η θέση του, ώστε επείχε και θέση χανίου ( πανδοχείου ) για όσους πήγαιναν από το Γεράκι προς τα νότια ή και αντίστροφα. Το όνομά του το πήρε, σύμφωνα με την παράδοση, από το θάμνο μυρτιά, που φύτρωνε στην περιοχή.

Ο συνοικισμός υπαγόταν, διοικητικά, στο βιλαέτι ( επαρχία ) της Επιδαύρου Λιμηράς ή κατά τους Τούρκους της Μονεμβασιάς. Εκκλησιαστικώς υπαγόταν στη Μητρόπολη Έλους. Τεκμήριο αυτού, αποτελεί ο κατάλογος αιχμαλωτισθέντων υπό του Ιμπρήμ, ο οποίος βρίσκεται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στο Φ. 116 της Γενικής Γραμματείας, τον οποίο συνέταξε κατόπιν διαταγής του Κυβερνήτη της Ελλάδας Ι. Καποδίστρια, ο Επίσκοπος Έλους Πάμφυλος Κύριλλος, ο οποίος είχε την έδρα του, όπως προκύπτει, στη Σκάλα. Μετά από έρευνα, λοιπόν, αναφέρεται η αιχμαλωσία των Μαρουλίτσας, γυναίκας του Γιάννη Γεωργούλη, την οποία πήγαν στην Αίγυπτο, της Ελένης, Πάνου Γεωργούλη και της Καλογρίτσας, Μήτρου Μαρούλη.


Με τη διοικητική διαίρεση του Απριλίου του 1833, υπάγεται διοικητικά στην Επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς.



























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου