Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Μηλέα (Μηλιά) Ελασσόνας Λάρισας

Η Μηλιά (Τοπική Κοινότητα Μηλέας - Δημοτική Ενότητα ΣΑΡΑΝΤΑΠΟΡΟΥ), ανήκει στον δήμο ΕΛΑΣΣΟΝΑΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΛΑΡΙΣΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “η Μηλέα”. Έδρα του δήμου είναι η Ελασσόνα και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Θεσσαλίας. Απέχει 21 χλμ. από την Ελασσόνα και είναι χτισμένη σε υψόμετρο 590 μέτρα.


Η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου
Το παλαιότερο όνομά της ήταν Βούρμπα, και ήταν τόπος συνάθροισης μετά το 1821 από τους εργάτες γης στα κτήματα της Μονής Ολυμπιώτισσας. Οι 500 σημερινοί κάτοικοι του χωριού ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία, όμως υπάρχουν και κάποιες πρωτοποριακές βιολογικές καλλιέργειες, από τις οποίες παράγονται εξαίρετα προϊόντα όπως τα βιολογικά κρασιά* (τα οποία αποτελούν πόλο έλξης επισκεπτών και αγοραστών). Στο συνεταιρισμό του χωριού ανήκει το πετρόχτιστο κτίριο "Μπάτζιο" (χώρος τυροκομίας), το οποίο προορίζεται να στεγάσει το λαογραφικό μουσείο.

Ανασκαφές
Πλήθος επισκεπτών συρρέει στο χωριό στις 2 Μαΐου για το πανηγύρι του Αγίου Αθανασίου (σε εκκλησία χτισμένη το 1888) όπως και για τις εκδηλώσεις που γίνονται στις 9 Οκτωβρίου στο Χάνι Χατζηγώγου για την απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους.

Αξιόλογος χώρος επίσκεψης και αναψυχής είναι το άλσος Μπιτουράχη, το οποίο διαθέτει τρεις βρύσες και απλόχερη θέα προς τον Όλυμπο, όπως και η πέτρινη βρύση με το γάργαρο νερό στη θέση Γκιλιαβέλης. Επίσης, στη θέση Γκάτα υπάρχει επισκέψιμος προϊστορικός χώρος.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου