Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Κορυσχάδες Ευρυτανίας

Κοντά στο Καρπενήσι, την πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας, βρίσκονται οι Κορυσχάδες, ένας τόπος φορτισμένος με μνήμες από τον καιρό του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Εθνικής Αντίστασης των ετών 1941-1944.


Το χωριό, που είναι χτισμένο σε υψόμετρο 940, σε μια ελατοσκέπαστη περιοχή με ενδιαφέρουσες περιπατητικές διαδρομές, στολίζουν σπίτια και αρχοντικά παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καθώς και η πλακόστρωτη πλατεία με τα πλατάνια και την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου.

Οι Κορυσχάδες είναι χωριό και Τοπική Κοινότητα του Δήμου Καρπενησίου του Νομού Ευρυτανίας και βρίσκεται 5 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καρπενησίου. Το 1955 μετονομάστηκε σε Κυψέλη, ονομασία που διατήρησε έως το 1965, οπότε και μετονομάστηκε εκ νέου. Έχει πραγματικό πληθυσμό 44 κατοίκων, κατά την Απογραφή 2011.

Η Τοπική Κοινότητα αποτελείται, εκτός των Κορυσχάδων, από τον οικισμό Μεσαμπελιά (31 κάτοικοι). Ο συνολικός πληθυσμός της Τοπικής Κοινότητας Κορυσχάδων ανέρχεται σε 75 κατοίκους.

Οι Κορυσχάδες αποτελούν ένα όμορφο χωριό ανάμεσα σε βουνά με δυνατότητα ιδιαίτερης φιλοξενίας. Υφίστανται τέσσερα πέτρινα αρχοντικά, ανεξάρτητα μεταξύ τους, που λειτουργούν ως ξενώνες.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Το χωριό συνδέθηκε με την ιστορία της Εθνικής Αντίστασης. Ο λόγος είναι ότι σε αυτό το χωριό συνήλθε κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ύστερα από πανελλήνιες μυστικές εκλογές, το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο αποτελούσαν αντιπρόσωποι των περισσότερων περιοχών της Ελλάδας. Τη διενέργεια των εκλογών αποφάσισε και ανήγγειλε η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης ΠΕΕΑ. η λεγόμενη κυβέρνηση των βουνών, που είχε σχηματιστεί με πρωτοβουλία του ΕΑΜ τον Μάρτιο του 1944. Στις εκλογές έλαβαν μέρος περισσότεροι από ένα εκατομμύριο Έλληνες και εκλέχθηκαν 250 εθνοσύμβουλοι, από ευρύτατο φάσμα.

Το κτήριο όπου κάποτε στεγαζόταν οι εργασίες του Εθνικού Συμβουλίου. Σήμερα στεγάζει μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

Στις συνεδρίες του Εθνικού Συμβουλίου συμμετείχαν πέντε καθηγητές πανεπιστημίου, δύο μητροπολίτες, οκτώ στρατηγοί, είκοσι δημόσιοι υπάλληλοι, πέντε βιομήχανοι, δέκα δημοσιογράφοι, δεκαπέντε γιατροί, είκοσι πέντε δικηγόροι, είκοσι τρεις αγρότες, δέκα καθηγητές γυμνασίου, είκοσι δύο εργάτες κ.ά. Από την Αττικοβοιωτία και την Εύβοια είχαν εκλεγεί 41 αντιπρόσωποι, από την Ήπειρο 14, από τη Θεσσαλία 22, από τη Μακεδονία 38, από τη Στερεά 21, από την Πελοπόννησο 44 και άλλοι από άλλες περιοχές. Η πρώτη συνέδρια του Εθνικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαΐου 1944 και στις 27 Μαΐου ψηφίστηκε το πρόγραμμά του, στο οποίο προτάσσεται η διακήρυξη:


Το Εθνικό Συμβούλιο, συγκροτημένο από αντιπροσώπους ολόκληρου του Ελληνικού λαού που συνήλθαν για να διακηρύξουν την ακατάβλητη θέλησή του να πολεμήσει ως την τελευταία του πνοή για την απελευθέρωση της Χώρας, την πλήρη συντριβή του φασισμού και την αποκατάσταση της εθνικής ενότητας και της λαϊκής κυριαρχίας και καθορίζει με το ψήφισμά του, που αποτελείται από 15 άρθρα, τον τρόπο άσκησης όλων των εξουσιών στην Ελεύθερη Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου