Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Πριόνια Γρεβενών


Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 750 μέτρα στους πρόποδες του βουνού Κάρπενος, ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Γόργιανης του Δήμου Γρεβενών.Η θέση του, απάνεμη καθώς είναι ανάμεσα στα βουνά, του επιτρέπει να διατηρεί υπέροχη πυκνή βλάστηση ακόμη και το καλοκαίρι. Τα ψηλά πεύκα που το περιτριγυρίζουν αλλά και η πλούσια βλάστηση μέσα στο χωριό από καρυδιές δημιουργούν μια σύνθεση εικόνας γεμάτη πράσινο. Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η κεντρική πλατεία με τη βρύση τρεχούμενου νερού που έρχεται από πηγές έξω από το χωριό και έναν πλάτανο που παρά το νεαρό της ηλικίας του σκιάζει και καλλωπίζει το χώρο.


Οι άνθρωποι του φιλόξενοι, πάντα πρόθυμοι να σε βοηθήσουν, να σε κάνουν να νιώσεις άνετα σε ένα όμορφο μέρος από όπου είναι τιμή τους να φύγεις με τις καλύτερες αναμνήσεις. Σημαντικό μνημείο του χωριού αποτελεί η εκκλησία του χτισμένη τον 17ο αιώνα από βυζαντινούς μαστόρους. Στα Πριόνια ο πολιτισμός έρχεται με αργούς ρυθμούς σε σχέση με άλλα μέρη της Ελλάδας, μακριά ακόμη από μεγάλους οδικούς άξονες διατηρεί ακόμη το παραδοσιακό του χρώμα και την αυθεντικότητά του. Μια επίσκεψη μπορεί να πείσει τον οποιοδήποτε!!!

Πως να φτάσετε...
Από την Αθήνα: Διανύοντας την Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας στο σημείο του κόμβου για Δομοκό επιλέγουμε το δρόμο αυτό. Αφού περάσουμε και τις στροφές καθόδου προς Νέο Μοναστήρι συνεχίζουμε για Καρδίτσα, Τρίκαλα, Καλαμπάκα. Μετά την Καλαμπάκα στη διασταύρωση γέφυρας Μουργκάνη επιλέγουμε αριστερά (περνάμε πάνω από τη γέφυρα) με κατεύθυνση προς Ιωάννινα. Σύμφωνα και με το χάρτη περνάμε τα χωριά Ορθοβούνι Τριγώνα Κορυδαλλός και στρίβουμε δεξιά στην πρώτη διασταύρωση για Κρανιά, Καλλιθέα, Πριόνια. Βρίσκουμε την επόμενη διασταύρωση, έχοντας ήδη προσχωρήσει μέσα στο πευκόδασος και κατευθυνόμαστε δεξιά προς Καλλιθέα. Περνώντας μέσα από το χωριό το αφήνουμε έχοντας μόνο 6 χιλιόμετρα ακόμη για να φτάσουμε.

Από τη Θεσσαλονίκη: Η ύπαρξη της Εγναντίας οδού σίγουρα απλουστεύει την διαδρομή. Για την ώρα μπορούμε να βγούμε στην έξοδο για Κηπουριό και στη συνέχεια ακολουθώντας το παλιό δρόμο για Κρανιά (Μηλιά Μέτσβο...) στρίβουμε αριστερά ένα χιλιόμετρο πριν φτάσουμε στην Κρανιά. Και από αυτό το σημείο μόνο 6 χιλιόμετρα μένουν.


Η ασφαλτόστρωση και από τα δύο είναι σημεία είναι γεγονός από το καλοκαίρι του 2009 χάρις στις φιλότιμες προσπάθειες της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της συνεργασίας της με τις αρμόδιες διευθύνσεις της Νομαρχίας και των υπουργείων.













1 σχόλιο:

  1. Καλά είναι να αναφέρεται η πηγή των πληροφοριών!
    www.prionia.gr
    Facebook group : ΠΡΙΟΝΙΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή