Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016

Μικρολίβαδο Γρεβενών

Το Μικρολίβαδο είναι χωριό, στα βορειοδυτικά της Κρανιάς. Αποτελεί ομώνυμο Δημοτικό
διαμέρισμα της Δημοτική Ενότητας Γόργιανης του Δήμου Γρεβενών, με 96 κατοίκους (με βάση την απογραφή πληθυσμού του 2001). Η κύρια ασχολία των κατοίκων είναι η καλλιέργεια σιτηρών, φασολιών και πατάτας, καθώς επίσης και η κτηνοτροφία. Τους θερινούς μήνες έρχονται στο χωριό περισσότεροι κάτοικοι, που φθάνουν τους 150.


Ο σημαντικότερος ναός είναι αυτός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα ανατολικά του χωριού. Η εκκλησία αυτή κτίστηκε πρόσφατα, στη θέση ομώνυμης παλαιότερης. Παλαιότερα ζούσαν στην περιοχή αυτοί μοναχοί και οι ντόπιοι πιστεύουν ότι το μέρος εκείνο είναι καταραμένο, επειδή δε βγάζει καρπό.

Η αρχική θέση του οικισμού ήταν πιο δυτικά, στα Σβερκωτά. Στη συνέχεια οι κάτοικοι έφυγαν από εκεί και εγκαταστάθηκαν στη θέση Παλιοχώρι, 2 χλμ. δυτικά, εξαιτίας της ακαταλληλότητας του νερού. Αργότερα ήρθαν στη σημερινή θέση.

Ιστορικά στοιχεία
Οι κάτοικοι ορεσίβιοι, φιλόξενοι, εργατικοί, και πατριώτες, έδωσαν πολλούς αγώνες για την πατρίδα, ενώ το 1944 θρήνησαν πολλούς απ΄τους άνδρες του χωριού (30 συγκεκριμένα), τους οποίους δολοφόνησαν με βάναυσο τρόπο οι Ναζί. Στη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου και συγκεκριμένα το 1947 οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στο Μεγάλο Κεφαλόβρυσο Τρικάλων, όπου και παρέμειναν μέχρι το 1950.Μετά το 50 το χωριό προσπαθεί σταδιακά να βρει τους ρυθμούς του και να επουλώσει τις πληγές που κληρονόμησε από τους Ναζί. Οι κάτοικοι ασχολούνταν με γεωργία, κτηνοτροφία και υλοτομία. Όποιος επισκεφθεί το Μικρολίβαδο θα χαρεί τόσες ομορφιές που θα φύγει συνεπαρμένος και γοητευμένος όχι μόνο από τη φύση και τις σπάνιες ομορφιές, αλλά και από την φιλοξενία των υπέροχων κατοίκων.


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου