Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Έξαρχος Γρεβενών

Στους πρόποδες του Βούρινου (1.866 μ.), 36 χλμ ΒΑ των Γρεβενών, σε υψόμετρο 730 μ. βρίσκεται η κοινότητα του Εξαρχου (Εξαρχον) και ο οικισμός της, Βάρη. Σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες των κατοίκων και τα δύο υπήρξαν επί Τουρκοκρατίας κεφαλοχώρια.


Η αρχική θέση της κοινότητας του Εξαρχου ήταν 600 μ. δυτικότερα, επειδή όμως ένα ρέμα χώριζε το χωριό στα δύο, μετακινήθηκε αυτό στην τωρινή του θέση. 250 κάτοικοι - 300 το καλοκαίρι - γεωργοί και κτηνοτρόφοι, ζούνε στην κοινότητα του Εξαρχου. Ο επισκέπτης του χωριού μπορεί κάλλιστα μέσα σε 2 - 2 ½ ώρες να ανέβει στην κορυφή του Βούρινου, από όπου μπορεί να θαυμάσει το τοπίο που σχηματίζει ολόκληρος ο νομός Γρεβενών αλλά και όπου υπάρχει χώρος για κυνήγι.

Ο Έξαρχος (Τοπική Κοινότητα Εξάρχου - Δημοτική Ενότητα ΒΕΝΤΖΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “ο Έξαρχος”. Έδρα του δήμου είναι τα Γρεβενά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.

Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, ο Έξαρχος ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Εξάρχου, του πρώην Δήμου ΒΕΝΤΖΙΟΥ του Νομού ΓΡΕΒΕΝΩΝ.





























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου