Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Άγιος Κοσμάς Γρεβενών

Ο Άγιος Κοσμάς είναι ένα μικρό όμορφο χωριό που ανήκει από το 2011 στο δήμο Γρεβενών.
Βρίσκεται σε απόσταση 22 χιλιομέτρων Β.Δ. της πόλης των Γρεβενών, στην κατεύθυνση Γρεβενά - Δασύλλιο - Πεντάλοφος. Είναι κτισμένο σε υψόμετρο 980 μέτρων, μέσα σε ένα πανέμορφο περίγυρο, ντυμένο στο πράσινο της βελανιδιάς, Έχει κλίμα ξερό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι.


Τα σπίτια του χωριού, ανάμεσα σε πολλά δέντρα οπωροφόρα και βελανιδιές, σε άλλες εποχές ήταν όλα πέτρινα διώροφα, αλλά και τριώροφα, καλοχτισμένα, από άριστους μαστόρους του χωριού μας. Σήμερα δυστυχώς, αυτά τα παραδοσιακά σπίτια, σχεδόν όλα γκρεμίστηκαν και αντικαταστάθηκαν με σύγχρονα της εποχής μας. Τα λίγα παλιά και τα νέα σπίτια, που πολλά από αυτά μένουν κλειστά για πολλούς μήνες του χρόνου, είναι καλοπεριποιημένα από τη νοικοκυροσύνη και τη φροντίδα των κατόχων τους και των λίγων κατοίκων που ζουν ακόμη εδώ, με τις αναμνήσεις τους και προσπαθούν κόντρα στο ρεύμα της φυγής των νέων, να αναβιώσουν τα ήθη και τα έθιμα, ζωντανεύοντας έτσι το χωριό.

Η ζωή των Αγιοκοσμιτών μέχρι το 1960 δεν είχε μεγάλες αλλαγές, όσον αφορά τον τρόπο ζωής τους και στον αριθμό του πληθυσμού των κατοίκων. Από τις αρχές όμως της δεκαετίας του 1960 οι περισσότεροι από τους μαστόρους εγκατέλειψαν το χωριό και εγκαταστάθηκαν με τις οικογένειες τους σε μεγάλες πόλεις, όπου έβρισκαν εργασία. Άλλοι μετανάστευσαν στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Αμερική, αλλά οι πιο πολλοί, σε ποσοστό έως και 90% σε χώρες της Δυτικής Ευρώπης (Γερμανία, Ελβετία, Γαλλία). Έτσι σιγά-σιγά ερήμωσε το χωριό και σήμερα μετά και το κλείσιμο του σχολείου, στο χωριό μας μένουν λιγότεροι από είκοσι μόνιμοι κάτοικοι, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι.

Ο Άγιος Κοσμάς, από το 1999, με τον συνοικισμό "Εκκλησίες", αποτελούσε ένα από τα εννιά Δημοτικά Διαμερίσματα (Μεγάρου, Καληράχης, Οροπεδίου, Κυδωνιών-Λειψίου, Κυπαρισσίου, Καλλονής, Τρικόρφου και Δασυλλίου), του Δήμου Αγίου Κοσμά, με έδρα το Μέγαρο, και με πληθυσμό περίπου 2.000 κατοίκων.

Από την 1/1/ 2011 με το Νομοσχέδιο "Καλλικράτης", με την συνένωση των δήμων και των κοινοτήτων, ανήκει στον νέο διευρυμένο Δήμο Γρεβενών.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου