Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Κνίδη Γρεβενών

Σε 690 μ. υψόμετρο στα Βέντζια, και σε απόσταση 17χλμ. Α των Γρεβενών, βρίσκεται το χωριό Κνίδη που αποτελούσε την έδρα του Δήμου Βεντζίου. 800 άτομα ζούνε στην Κνίδη και στους οικισμούς, γεωργοί και κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους. Ο ποταμός Αλιάκμονας περνά πολύ κοντά σε όλους τους οικισμούς του Δημοτικού Διαμερίσματος Κνίδης.


Το τοπίο στις όχθες του ποταμού είναι πανέμορφο και πολλοί είναι εκείνοι που καταφθάνουν σ' αυτό για να ψαρέψουν και να κολυμπήσουν. Το δάσος βελανιδιάς που καλύπτει μεγάλο μέρος του Δημοτικού Διαμερίσματος κάνει το τοπίο ακόμα πιο ενδιαφέρον και μοναδικό.

Το χωριό πλαισιώνουν οι οικισμοί Ιτέα, Μικροκλεισούρα, Λαγκαδάκι, Πόρος και Πιστικό, που σύμφωνα με προφορικές μαρτυρίες, συμπεριλαμβανόμενης και της Κνίδης, ουδέποτε μετακινήθηκαν από τη σημερινή τους θέση κατά τη διάρκεια της ιστορικής τους παρουσίας. Πιθανότατα κάποιοι κάτοικοι μόνο της Κνίδης να είχαν μεταφερθεί σ' αυτή, από την τοποθεσία Παλιοκνίδη.

Το 1930 επίσης ήρθαν στην Κνίδη πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία. Υποστηρίζεται πως επί Τουρκοκρατίας το χωριό υπήρξε κεφαλοχώρι.

Στην Κνίδη μπορεί κανείς να επισκεφθεί το ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1885) με το αξιόλογο τέμπλο, ο οποίος δυστυχώς έπαθε μεγάλες ζημιές από τον μεγάλο σεισμό του 1995, αλλά έχει όμως υποστυλωθεί. Αρχαιολογικές έρευνες και κάποιες ανασκαφές που έγιναν στη θέση «Κρεμαστός» στον οικισμό της Κνίδης έφεραν στο φως ευρήματα τα οποία χρονολογούνται στην Αρχαία Νεολιθική περίοδο στην 7η χιλιετία π.Χ.

Η Κνίδη (Τοπική Κοινότητα Κνίδης - Δημοτική Ενότητα ΒΕΝΤΖΙΟΥ), ανήκει στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

Η επίσημη ονομασία είναι “η Κνίδη”. Έδρα του δήμου είναι τα Γρεβενά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, η Κνίδη ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Κνίδης, του πρώην Δήμου ΒΕΝΤΖΙΟΥ του Νομού ΓΡΕΒΕΝΩΝ.



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου