Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Σε λειτουργία η πρώτη φάρμα με γαϊδούρια στην Ήπειρο

Στη Χρυσοβίτσα θα λειτουργήσει η πρώτη φάρμα γαϊδουριών στο Νομό Ιωαννίνων, προσφέροντας μεγάλες δυνατότητες οικονομικής δραστηριότητας εν μέσω κρίσης για όσους έχουν τη διάθεση, την όρεξη αλλά και τη δυνατότητα να ασχοληθούν συστηματικά.


Στη συγκεκριμένη φάρμα, θα εκτρέφονται περίπου 35 γαϊδούρια για παραγωγή γάλακτος ενώ η μονάδα θα χρησιμοποιείται και για εκπαιδευτικούς λόγους, όπως ξενάγηση μαθητών.
Η μονάδα, αδειοδοτήθηκε πρόσφατα, από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ηπείρου.

Η εκτροφή γαϊδουριών είναι μία δραστηριότητα που αναπτύσσεται σε όλη την Ελλάδα με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό του κ. Παπλιάκα από τις Σέρρες όπου διαθέτει και την μεγαλύτερη μονάδα με 230 γαϊδούρια.

Το γάλα είναι αρκετά ακριβό το οποίο κοστίζει από 30 έως 50 ευρώ το λίτρο. Αυτό γιατί από τη μία έχει πολύ θρεπτικές ιδιότητες, ενώ από την άλλη είναι δυσεύρετο ως προϊόν. Εξάλλου, ένα θηλυκό ζώο δίνει μικρές σχετικά ποσότητες.

Πέρα από το γάλα, ο ιδιοκτήτης μιας φάρμας με γαϊδουράκια έχει τη δυνατότητα να πουλάει και τα αρσενικά νεαρά ζώα που γεννιούνται σ' αυτήν, η τιμή των οποίων κυμαίνεται ανάμεσα στα 400 με 500 ευρώ. Πρόκειται για γαϊδουράκια ενός έως δύο ετών, αφού τα μικρότερα είναι απαραίτητο να μένουν δίπλα στη μητέρα τους ώστε αυτή να παράγει γάλα, ενώ τα θηλυκά ζώα διατηρούνται για να ανανεώνουν ή να μεγαλώνουν τη φάρμα.

Το γάλα διατίθεται στην αγορά είτε για κατανάλωση, είτε το χρησιμοποιούν για την δημιουργία φαρμάκων και καλλυντικών.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου