Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Νερόμυλος Μεσσηνίας

Ο Νερόμυλος είναι χωριό του νομού Μεσσηνίας και απέχει 25 χλμ. από την Καλαμάτα. Σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στο δήμο Μεσσήνης στο Δημοτικό διαμέρισμα Νερομύλου, ενώ με το σχέδιο Καποδίστριας ανήκε στο δήμο Πεταλιδίου. Έχει 337 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή. Ο σύλλογος του χωριού διοργανώνει γιορτή πίτας κάθε χρόνο.


Ο Νερόμυλος αποτελεί τοπική κοινότητα της Δ.Ε. Πεταλιδίου. Ημιορεινό χωριό ονομαζόταν Μίσκα μέχρι το 1927. Ο Παυσανίας αναφέρει την περιοχή ως "Βίαντος" (από τον Βία γιο Αμυθάοντος εκ των πρώτων οικιστών της Πύλου και εκ των ιδρυτών των ολυμπιακών αγώνων). Στις Ενετικές απογραφές του 1689 συναντάμε το χωριό να αναφέρεται ως Miska και φέρεται να έχει 24 οικογένειες και 104 κατοίκους.

Πολιούχος του χωριού είναι ο Άγιος Γεώργιος. Το σημερινό όνομα του χωριού οφείλεται στους δύο νερόμυλους που βρίσκονται στη θέση ποτιστικά. Σήμερα στο χωριό λειτουργεί λαογραφικό μουσείο με ευθύνη του συλλόγου γυναικών του χωριού στο παλιό σχολειό. Η οικονομία του χωριού βασίζεται κυρίως στην γεωργία με κυριότερες την καλλιέργεια της ελιάς των σύκων και των αμπελιών.























Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου