Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2015

Αλεποχώρι Μπότσαρη Ιωαννίνων

Το Αλεποχώρι (Αλποχώρι) Μπότσαρη βρίσκεται στο νότιο τμήμα του Νομού Ιωαννίνων, στην
περιοχή Λάκκας Σουλίου στον Δήμο Δωδώνης. Απέχει από τα Ιωάννινα 73 χλμ και βρίσκεται σε υψόμετρο 440μ. Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011 ο μόνιμος πληθυσμός του ανέρχεται σε 208 κατοίκους.


Τα Ερείπια πελασγικών τειχών, το νεκροταφείο στη θέση "Καραούλη Τοκαίων" και στη θέση "Σπιτοτόπι" Αλεποχωρίου Μπότσαρη αποτελούν ιστορικά μνημεία της περιοχής. Ο Ιερός Ναός Γενέθλιος Θεοτόκου και η Ιερά Μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου ( Η αγιογράφηση του ναού έγινε το 1784, με χρήματα του λήσταρχου Διαμάντη Σπάτουλα, που εικονίζεται σε τοιχογραφία σε έναν από τους κίονες του ναού. Ο ναός της Κοίμησης κτίστηκε το 1764 από τον ιερομόναχο Ιωάννη, ο οποίος εικονίζεται επίσης σε τοιχογραφία του ιερού. Τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και μεταγενέστερο χαγιάτι στη νότια πλευρά, η εκκλησία είναι σήμερα κοιμητηριακός ναός του οικισμού.(ΥΑ 15904/24-11-1962 - ΦΕΚ 473/Β/17-12-1962)) είναι κάποιες από τις πιο αξιόλογες εκκλησίες της περιοχής.

Πολιτιστικές εκδηλώσεις - Πανηγύρια: Αγίου Γεωργίου - Κινητή εορτή
15 Αυγούστου: Γιορτή Κοίμησης Θεοτόκου

Ήθη - Έθιμα - Παραδόσεις: Στη βρύση στα Τσερίτσαινα Το τραγούδι που συνόδευε το χορό εξυμνούσε την παληκαριά των Σουλιωτών και χορευόταν από άνδρες και γυναίκες στην περιοχή «Λάκα Σούλι» με λαβή από τις παλάμες και λυγισμένους τους αγκώνες. Πρόκειται κι εδώ για ένα είδος «διπλού» χορού, αποτελείται δηλαδή από δύο διαφορετικά χορευτικά μοτίβα τα οποία εναλλάσσονται καθ’ όλη την διάρκεια του χορού.

Γαστρονομία - Τοπικές Γεύσεις: Γαλατόπιτα, κοφτόπιτα, κολοκυθόπιτα, κρεατόπιτα, λαχανόπιτα, τυρόπιτα

Παραδοσιακά επαγγέλματα: Κύρια δραστηριότητα η γεωργοκτηνοτροφία


Παραδοσιακή αρχιτεκτονική: Η δομή των οικισμών βασίζεται στη συνοικία που συγκεντρώνει το σύνολο των εγκαταστάσεων μιας διευρυμένης οικογένειας ή “φάρας”. Μερικές τέτοιες συνοικίες οργανώνονται γύρω από ένα κέντρο που μπορεί να είναι μια εκκλησία, μια πλατεία ή ακόμα και η οικία μιας ισχυρής οικογένειας. Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του οικιστικού συστήματος είναι ο συνδυασμός των πολλών οχυρώσεων, τα μοναστήρια και τα πυργόσπιτα σε ένα ολοκληρωμένο σύνολο. Η θέση της περιοχής μεταξύ Ιωαννίνων και Σουλίου υπήρξε ο κύριος λόγος της αστάθειας που επικρατούσε στην περιοχή όσο και στον τρόπο ζωής.












Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου