Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Μεγάλη Κάψη Φθιώτιδας

Η Μεγάλη Κάψη είναι ένα από τα πιο σημαντικά χωριά της Δυτικής Φθιώτιδας. Παρατυμφρήστιο,
αραιοκατοικημένο, με αρκετά παλιά σπίτια, στα ριζά του Βελουχιού και είναι στη σειρά: Τυμφρηστός, Μεγάλη Κάψη, Μερκάδα, Μαυρίλο, Νεοχώρι.Έχει υψόμετρο 860 m και 199 κατοίκους.


ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΨΗ
Οι εκκλησίες Αγία Τριάδα τρίκλιτη βασιλική (1749) με το παραδοσιακό «χοροστάσι» της και η Παναγία μας γυρίζουν πίσω στα 1695 όταν ο εξωμότης Λυμπεράκης Γερακάρης από τη Μάνη έκαψε το παλαιότερο κεφαλοχώρι, ένα χιλιόμετρο περίπου νότια του σημερινού που ονομαζόταν «Μεταξάς» ή «Μεταξάδες» από το μετάξι που παρήγαγε. Στη συνέχεια έγινε η διάσπαση των κατοίκων και δημιουργήθηκαν τα τρία νέα χωριά: Πέρα Κάψη (σήμερα Τυμφρηστός), Μεσαία Κάψη και Μεγάλη Κάψη.

Εδώ στο ερειπωμένο σήμερα μοναστήρι του Αγ. Παντελεήμονα λειτουργούσε προεπαναστατικά και μετεπαναστατικά ελληνικό σχολειό με κορυφαίους και διαπρεπείς σχολάρχες. Το πάρκο του αειμνήστου πολιτικού Ευαγ.Καλαντζή δίπλα στο σπίτι του και το παραδοσιακό ταβερνάκι γίνονται ένας πνεύμονας ζωντάνιας για κάθε φυσιολάτρη που θέλει να χαρεί και να απολαύσει το βουνό μαζί με την οικογένεια του.


Στην κορυφή της Μεγάλης Κάψης και μέσα στα πανύψηλα ελάτια ξεφυτρώνει το «Δασικό χωριό». Ενα χωριό με 20 ξύλινα σπιτάκια με εστιατόριο και παραδοσιακή ορχήστρα, μπορεί να σας φιλοξενήσει καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, κάνοντας τις διακοπές σας αξέχαστες.






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου