Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Μορφοβούνι Καρδίτσας

Tο Μορφοβούνι απέχει από την Καρδίτσα 22 χλμ. περίπου. Είναι το μεγαλύτερο χωριό του δήμου Πλαστήρα και σύμφωνα με την απογραφή του 2011 έχει 576 κατοίκους. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι αρκετά λιγότεροι.


Στο Μορφοβούνι υπάγονται ο οικισμός "Ραχωβίτσα" και ο αγροτοκτηνοτροφικός οικισμός "Ράζια". Οι κάτοικοί του απασχολούνται στις παραδοσιακές αγροκτηνοτροφικές εργασίες, την αμπελουργία, κ.α. Το χωριό είναι χτισμένο σε υψόμετρο 780 μέτρων. Διαθέτει μεγάλες εκτάσεις καστανόδασους και δάσους βελανιδιάς. Από όλο το χωριό η θέα στο θεσσαλικό κάμπο είναι απέραντη. Είναι η γενέτειρα των γονέων του στρατηγού Νικολάου Πλαστήρα, του ζωγράφου Δημήτρη Γιολδάση και άλλων επιφανών ανδρών.

Στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία, ψησταριές, κοινοτικός ξενώνας και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η διαμονή είναι άνετη και ευχάριστη, σε ένα πραγματικά παραδοσιακό και φιλικό στους επισκέπτες περιβάλλον.

Στη θέση «Παλιόκαστρο», 2 χλμ. ανατολικά του χωριού, σώζονται ερείπια αρχαίου τείχους. Πλούσια είναι και η αγωνιστική παράδοση των κατοίκων του. Σε όλους τους απελευθερωτικούς και εθνικούς αγώνες του λαού μας συμμετείχαν ενεργά. Δεκάδες ήταν και τα θύματα αυτών των αγώνων. Για το λόγο αυτό, το χωριό καταστράφηκε κατά την περίοδο των Ορλωφικών (1770). Τον Ιούνιο του 1943 κάηκε από τους Ιταλούς και το Νοέμβριο του ίδιου έτους οι βομβαρδισμοί των Γερμανών ολοκλήρωσαν την καταστροφή. Από τη μανία των κατακτητών ελάχιστα σπίτια γλίτωσαν.

Στο Μορφοβούνι δραστηριοποιούνται αρκετοί σύλλογοι: ο Αθλητικός Όμιλος Μορφοβουνίου, ο Σύλλογος Απανταχού Μορφοβουνιωτών Αθήνας, ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών Βόλου και ο Σύλλογος Μορφοβουνιωτών Καρδίτσας, οι οποίοι συμβάλλουν σημαντικά στη διοργάνωση των πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδίδουν την τοπική εφημερίδα «Βουνεσιώτικη Φωνή»

Πολιτιστικές εκδηλώσεις
Στις 5 Ιανουαρίου γίνεται η αναβίωση του εθίμου «Ρουγκατσάρια» από αμάδες μεταμφιεσμένων.
Το βράδυ της Ανάστασης πραγματοποιείται το κάψιμο του αφανού και ανήμερα της Πασχαλιάς ο διπλός (πασχαλιάτικος) χορός στην πλατεία του χωριού.

Τη 2η μέρα του Πάσχα, μετά τη Θεία Λειτουργία πραγματοποιούνται τα «Σίγνα», θρησκευτικό έθιμο.

Το διάστημα 1-15 Αυγούστου διοργανώνονται τα Πλαστήρεια προς τιμήν του Ν. Πλαστήρα, με πολιτιστικά - αθλητικά δρώμενα και παραδοσιακό πανηγύρι.

Την ημέρα του Αγ. Πνεύματος στον περίβολο της Ι. Μονής Αγίας Τριάδος, πραγματοποιείται το ετήσιο αντάμωμα των απανταχού Μορφοβουνιωτών. Μετά τη λειτουργία και την αρτοκλασία στο προαύλιο της Μονής, προσφέρεται στους επισκέπτες πλιγούρι με κρέας και κρασί.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου