Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Σαραντάπηχο Κορινθίας

Το Σαραντάπηχο είναι μικρή ορεινή Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ, που ανήκει στον δήμο ΞΥΛΟΚΑΣΤΡΟΥ - ΕΥΡΩΣΤΙΝΗΣ της Περιφερειακής Ενότητας ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας, όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα "Καλλικράτης".


Είναι η Δυτικότερη Τοπ. Κοινότητα του νομού και γειτνιάζει με τις Τ.Κ. Περιθώρι και Σελιάνα του "νέου" Δήμου Αιγιάλειας Αχαΐας, και Καρυάς του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Είναι κτισμένο αμφιθεατρικά, σε υψόμετρο από 1230 έως 1300 μέτρα από τη θάλασσα, μέσα σε πυκνό δάσος από μαύρα πεύκα και έλατα.

Βρίσκεται σε μικρή παράκαμψη 5 χιλιομέτρων του οδικού άξονα από Δερβένι προς Γκούρα Κορινθίας και απέχει από το Δερβένι 30 χιλιόμετρα.

Το όνομά του προέρχεται από βυζαντινή οικογένεια Σαραντάπηχων. Οι Σαραντάπηχοι είχαν αδελφή την Ειρήνη την Αθηναία, μετέπειτα Αυτοκράτειρα του Βυζαντίου, σύζυγο του Λέοντος του Δ΄.

Μετά το θάνατο της Βασίλισσας, περί τον Η΄ αιώνα, εγκαταστάθηκαν στην περιοχή, ίδρυσαν το Σαραντάπηχο και έδωσαν το όνομά τους. Λέγεται ότι ένα μέλος της οικογένειας Σαρανταπήχων, ο Ρωμανός, ίδρυσε την ιστορική μονή Προφήτου Ηλία Κούτου.

Από το 1834 έως το 1840 το Σαραντάπηχο ήταν η έδρα του Δήμου Χελυδορέας, με πρώτο δήμαρχο το Δ. Σακελαριάδη και εισπράκτορα το Γ. Βασιλόπουλο. Από το 1840 και μετά αποτέλεσε κοινότητα στον τότε Δήμο Ζαχόλης, και μετέπειτα Ευρωστίνης

Οι απογραφέντες κάτοικοί του κατά την απογραφή του 2011 ήταν 190, μαζί με τους κατοίκους των Σαρανταπηχιωτίκων. Σαραντάπηχο (3 κάτοικοι) και Σαρανταπηχιώτικα(187 κάτοικοι) αποτελούν ένα δημοτικό διαμέρισμα.

Μερικοί από τους διατελέσαντες κοινοτάρχες τα τελευταία χρόνια είναι οι: Κώστας Αναγνωστόπουλος, Παν Σπανορήγας, Φώτης Καρακατσάνης, Χρήστος Σγούρδας, Τάκης Σπανορήγας, Σπύρος Αναγνωστόπουλος, και Αλέξ. Αναγνωστόπουλος.


Το Σαραντάπηχο κατέχει πανελλαδικά την εικοστήν έκτη θέση κατοικημένων οικισμών με βάση το υψόμετρο (1252μ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου