Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2015

Καστρί Ευρυμενών Ιωαννίνων

Το Καστρί είναι μικρό ορεινό χωριό του Νομού Ιωαννίνων, κτισμένο κοντά στην κορυφή του όρους Κασιδιάρη και υπαγόμενο στο Δήμο Ζίτσας. Στην περιοχή χρησιμοποιούνται εξίσου συχνά τα παλαιά ονόματα «Σιούτιστα» για το χωριό και «Σιουτιστινός» για τον κάτοικό του, αν και επισήμως καταργήθηκαν το 1950.


Η ονομασία Καστρί αποτελεί σύνηθες τοπωνύμιο για ορεινές περιοχές του νομού. Υπάρχει άλλο ένα χωριό στο Λάκμο με το ίδιο όνομα, καθώς και αρκετά υψώματα.

Το Καστρί βρίσκεται βορειοδυτικά των Ιωαννίνων, από τα οποία απέχει οδικώς 43 χιλιόμετρα μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Ιωαννίνων - Ηγουμενίτσας (Ε92-Ε90). Σε υψόμετρο 800 μέτρων, είναι το ψηλότερο από τα χωριά του Κασιδιάρη.

Μοναδική οδός πρόσβασης στο χωριό είναι ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος 4,5 χμ. που το συνδέει με την επαρχιακή οδό Σουλόπουλου - Καλπακίου. Εξυπηρετείται από διπλό δρομολόγιο του ΚΤΕΛ Ιωαννίνων κάθε Παρασκευή, ενώ τις υπόλοιπες ημέρες μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει ταξί, ή το ΚΤΕΛ έως τη διασταύρωση.

Διοικητικά το Καστρί αποτελούσε πάντα προσάρτημα άλλων ΟΤΑ. Τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση της περιοχής (1913) ήταν οικισμός της Κοινότητας Ιερομνήμης, ενώ στη δεκαετία του '20 πέρασε στην Κοινότητα Βασιλοπούλου. Το 1998 τα δύο χωριά εντάχθηκαν στον καποδιστριακό Δήμο Ευρυμενών. Τέλος, ολόκληρος ο δήμος εντάχθηκε το 2011 στον καλλικρατικό Δήμο Ζίτσας.

Σύμφωνα με την απογραφή του 2001 το Καστρί έχει μόνιμο πληθυσμό (δήλωσαν ότι κατοικούν στο χωριό) 63 ατόμων κατανεμημένων σε είκοσι νοικοκυριά. Οι άνδρες είναι 27, οι γυναίκες 36 και υπερτερούν οι μεγαλύτερες ηλικίες. Στην κατηγορία του «πραγματικού πληθυσμού», δηλ. όσων βρίσκονταν στο χωριό την ημέρα της απογραφής, ο αριθμός των κατοίκων ανεβαίνει στους 86.

Οι πραγματικοί μόνιμοι κάτοικοι δεν υπερβαίνουν τους είκοσι και πρόκειται κυρίως για γέροντες κτηνοτρόφους - χαρακτηριστικά το Καστρί είναι ένα από τα λίγα ελληνικά χωριά που δε διαθέτει καφενείο ή παντοπωλείο. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται μετά το Πάσχα, όταν συνταξιούχοι σιουτιστινοί εγκαταλείπουν τις μόνιμες κατοικίες τους στην Αθήνα ή τα Ιωάννινα για να περάσουν το καλοκαίρι στο χωριό, και υπερβαίνει τους εκατό τον Αύγουστο.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου