Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Λάγκα Καστοριάς

Η Λάγκα είναι ορεινό χωριό της Δυτικής Μακεδονίας και της περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, στα νότια όρια αυτής με την περιφερειακή ενότητα Κοζάνης. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές του όρους Βόιο και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς της Καστοριάς. Η Λάγκα ανήκει διοικητικά στον δήμο Ορεστίδος.


Με εξαίρεση την απογραφή του 2011 που παρουσιάζεται ο μόνιμος πληθυσμός του οικισμού σύμφωνα με την αναπροσαρμογή της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, παρουσιάζεται ο πραγματικός πληθυσμός του από τις αρχές του 20ου αιώνα. Ο μόνιμος πληθυσμός της Λάγκας, σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 41 κάτοικοι.

Δεν είναι απόλυτα εξακριβωμένο το έτος ιδρύσεως της Λάγκας. Οι περισσότερες πληροφορίες συγκλίνουν ως πιθανό έτος το 1800 περίπου. Επίσης δεν μπορεί κανείς να μιλήσει με βεβαιότητα για τους πρώτους κατοίκους του χωριού.

Αν η απάντηση στα πιο πάνω ερωτήματα είναι κάπως δύσκολη, με απόλυτη βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι οι περισσότερες οικογένειες της σημερινής Λάγκας φέρουν την καταγωγή τους από τις περιοχές του Σουλίου.

Πολλές οικογένειες στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τη μανία των Τουρκαλβανών, εγκατέλειψαν τις περιοχές του Σουλίου και διασκορπίστηκαν σε περιοχές της Β. Ηπείρου (Πρεμετή, Τσαγιούπ, Βούρμπιανη είναι μερικές από τις περιοχές που συχνά ανέφεραν οι πρεσβύτεροι των οικογενειών).

Φαίνεται πως η μανία των Τουρκαλβανών συνεχιζόταν, γιατί μια νέα εγκατάσταση, αυτή τη φορά πολύχρονη, έγινε στο Παλαιοκριμίνι. Η εγκατάσταση στο Παλαιοκριμίνη είναι απόλυτα εξακριβωμένη.

Αναπόδεικτο παραμένει το ερώτημα αν οι εκ Παλαιοκριμίνι αφιχθέντες εγκαταστάθηκαν στην σημερινή θέση της Λάγκας ή ακολούθησαν μια κατάσταση που συνάντησαν στην περιοχή, δηλ. αυτή των μικρών οικισμών γύρω από τη σημερινή θέση του χωριού.

Ένα ερώτημα στο οποίο δεν μπόρεσαν να απαντήσουν οι γέροντες είναι αν αυτοί που έφτασαν από το Παλαιοκριμίνη ήταν οι γεννήτορες της Λάγκας ή υπήρχαν στην περιοχή αυτή άλλοι κάτοικοι. Όλοι όμως λένε με βεβαιότητα ότι ο μέχρι σήμερα σωζόμενος Ιερός Ναός Αγίου Αθανασίου υπήρχε. Άρα στη Λάγκα κατοικολυσαν κάποιοι των οποίων την προέλευση δε γνωρίζουμε με ακρίβεια, γιατί η συνταύτιση παλαιών και νέων οικογενειών, οπως φαίνεται, έγινε χωρίς προβλήματα.


Πηγή: lagka.gr










































1 σχόλιο:

  1. Κύριοι.
    Ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιείτε δουλειά χρόνων άλλων ανθρώπων και να μην αναφέρετε το όνομά τους.
    Τα στοιχεία που αντιγράψατε αποτελούν εργασία χρόνων του κ. Παναγιώτη Αθ. Ριζόπουλου (στο βιβλίο του «Οι Ρίζες μας»), οι δε φωτογραφίες που μάλιστα κάποιες από αυτές περικόψατε, στην πλειοψηφία τους ανήκουν σε μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας και διαχειριστή του blog μας (Αθαν. Ριζόπουλου)
    ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ή την αναγραφή προέλευσης πηγής (lagka.gr απ όπου και αντιγράψατε)ή ΤΗΝ ΑΜΜΕΣΗ ΑΠΟΣΥΡΣΗ κειμένου και φωτογραφιών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή