Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Κοσμάς Κυνουρίας Αρκαδίας

Ο Κοσμάς είναι χωριό της ορεινής Αρκαδίας που ανήκει στον Δήμο Νότιας Κυνουρίας με έδρα το Λεωνίδιο. Το χωριό είναι χτισμένο στις νοτιοανατολικές παρυφές του Πάρνωνα σε υψόμετρο 1119 μ., σε ένα καταπράσινο τοπίο με άφθονα νερά και υπέροχα ελατοδάση. Ο Κοσμάς έχει διατηρήσει αναλλοίωτη την εικόνα του και τον τοπικό του χαρακτήρα και γι’ αυτό αποτελεί ένα από τα 41 χωριά της ορεινής Αρκαδίας που έχουν χαρακτηριστεί ως παραδοσιακοί οικισμοί.


Τα σπίτια είναι κατασκευασμένα με ντόπια πέτρα από Λαγκαδιανούς, Μακεδόνες και Κοσμίτες μαστόρους και ακολουθούν την τοπική παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Το χωριό έχει θέα στον Αργοσαρωνικό κόλπο και όταν ο ορίζοντας είναι καθαρός φαίνονται τα νησιά Σπέτσες και Υδρα.

ΔΙΑΔΡΟΜΗ
Ο Κοσμάς βρίσκεται στο δρόμο που συνδέει τους νομούς Αρκαδίας και Λακωνίας.

Για όσους έρχονται από Αθήνα διαδρομή έχει ως εξής:
Από τη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως στρίβουμε πριν τον κόμβο της Νεμέας προς Άργος. Συνεχίζουμε στην παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως και μετά τους Μύλους παίρνουμε τον δρόμο προς Άστρος. Ακολουθώντας μια χορταστική σε εικόνες διαδρομή, φθάνουμε στο Λεωνίδιο. Ανηφορίζοντας τον Πάρνωνα αντικρίζουμε το μπαλκόνι της Κυνουρίας τον Κοσμά έχοντας διανύσει συνολικά 236 χιλ.

Ο δρόμος από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά διασχίζει το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, περνώντας μέσα από εκπληκτικά τοπία, γεφυράκια, θεόρατους βράχους και πυκνή βλάστηση.

Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή αλλά αρκετά αργή αφού ο δρόμος είναι στενός και γεμάτος κλειστές στροφές. Ο δρόμος περνά από το διάσημο μοναστήρι της Παναγιάς της Έλωνας και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα μέσα σε ένα μαγευτικό ελατόδασος.

Ο δρόμος μετά την Έλωνα χαρίζει ανεμπόδιστη θέα στις νότιες κορφές του Πάρνωνα και τα βουνά του Ζάρακα, οδηγώντας στον Κοσμά.

Η ίδια διαδρομή, μέσω Λεωνιδίου, ισχύει και για όσους έρχονται από Βόρεια Πελοπόννησο.


Εναλλακτικά μπορείτε να φθάσετε στον Κοσμά ερχόμενοι από Σπάρτη. Στον ποταμό Ευρώτα πριν την πόλη της Σπάρτης στρίβουμε αριστερά με προορισμό τον Πάρνωνα. Περνώντας μέσα από γραφικά χωριά, ανηφορίζουμε και σε 15 λεπτά φθάνουμε στον Κοσμά (περίπου 35 χλμ.).























 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου