Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Μεγάλο Σειρήνι Γρεβενών


Σε μια πολύ όμορφη τοποθεσία 5,5 χλμ ΒΔ των Γρεβενών, είναι χτισμένο το Μεγάλο Σειρήνι (Σειρίνι), ένα από τα πιο ζωντανά και τα πιο μεγάλα χωριά του νομού. Οι 700 κάτοικοί του, που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ανέρχονται το καλοκαίρι στους 750.


Δυτικά και ανατολικά του χωριού περνάνε δύο μικρά ποτάμια - χείμαρροι, που χύνονται στο Γρεβενίτη ποταμό, ενώ 1,5 χλμ ΒΔ (από χωματόδρομο) συναντάμε την πηγή Αγιονέρι, της οποίας το νερό θεωρείται ιαματικό, όπως φανερώνει και το όνομά της.

Σύμφωνα με την παράδοση, το χωριό βρισκόταν πάντα στην ίδια θέση. Πριν από δύο αιώνες συγκεντρώθηκαν εδώ κάτοικοι κοντινών οικισμών, κυρίως από το Λειψοκούκι, καθώς οι οικισμοί αυτοί διαλύθηκαν εξαιτίας επιδρομών τουρκαλβανών. Οι κάτοικοι διηγούνται πως επί Τουρκοκρατίας το χωριό υπήρξε τσιφλίκι Τούρκων Μπέηδων και το 1924 εγκαταστάθηκαν σ' αυτό πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.

Το Μεγάλο Σειρήνι (Τοπική Κοινότητα Μεγάλου Σειρηνίου - Δημοτική Ενότητα ΓΡΕΒΕΝΩΝ), ανήκει στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”. Η επίσημη ονομασία είναι “το Μέγα Σειρήνιον”. Έδρα του δήμου είναι τα Γρεβενά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου