Σάββατο 20 Φεβρουαρίου 2016

Αγαλαίοι Γρεβενών

Οι Αγαλαίοι (Τοπική Κοινότητα Κέντρου - Δημοτική Ενότητα ΒΕΝΤΖΙΟΥ), ανήκουν στον δήμο ΓΡΕΒΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΓΡΕΒΕΝΩΝ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.


Οι Αγαλαίοι βρίσκονται στο ανατολικοκεντρικό τμήμα του νομού Γρεβενών, σε ημιορεινή περιοχή, στις δυτικές απολήξεις του όρους Βούρινος. Είναι κτισμένοι σε υψόμετρο 720, ανατολικά από τον Αλιάκμονα και απέχουν από τα Γρεβενά, 28 χλμ. περίπου, προς τα νοτιοανατολικά.


Ο οικισμός Αγαλαίοι χτισμένος σε υψόμετρο 720 μ. στις δυτικές απολήξεις του όρους Μπούρινος, ήταν η έδρα του διοικητικού κέντρου στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Μαζί με τα όμορα χωριά Κέντρο και Νησίον αποτέλεσαν μετά την απελευθέρωση την κοινότητα Βεντζίων αρχικά και κοινότητα Κέντρου μετά το 1927. Σύμφωνα με έκθεση του επιθεωρητή της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Βοΐου τη δεκαετία του 1940 ο συνοικισμός Αγαλαίων αποτελούνταν από 131 κατοίκους εκ των οποίων 54 ομιλούν τη λαζική, 25 την τουρκική και 22 την ελληνική.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου