Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2015

Όσσα Λάρισας

Λίγα μόνο χιλιόμετρα από τη Λάρισα , στους πρόποδες του Κισσάβου, σε μια περιοχή που είναι προικισμένη με πάρα πολλές φυσικές ομορφιές και με δραστήριους κατοίκους βρίσκεται η Όσσα, η οποία ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Νέσσωνος του Δήμου Τεμπών.


Η Όσσα είναι ένα χωριό που βρίσκεται βορειοανατολικά της πόλης της Λάρισας. Απέχει από την πόλη 18 χμ.και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 122 μέτρων.Το 1997 με το "σχέδιο Καποδίστριας" αποτελεί ένα από τα 7 Δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Νέσσωνος .

Κατοικείται από 700 περίπου κατοίκους . Οι περισσότεροι απ' αυτούς είναι υπάλληλοι ή γεωργοί και ελάχιστοι κτηνοτρόφοι. To τουρκικό όνομά του "Ασαρλίκ Ορντί" σημαίνει "φρούριο του στρατοπέδου" από το λόφο Ισάρ ή Ασάρ που βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του χωριού .Στα σύνορα με το Συκούριο κυλά ο χείμαρρος "Μπαρτσιάς", του οποίου τα νερά κατηφορίζουν από τις πλαγιές του Κισσάβου (Όσσας) και χύνονται σε λίμνη (πρώην "Νεσσωνίς") κοντά στο χωριό Νέσσων.

Στην είσοδο του χωριού - μετά τη γέφυρα αριστερά - βρίσκεται ο Ναός των Αγίων Αναργύρων , που θεμελιώθηκε το 1978 και πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο , (1η Ιουλίου και 1η Νοεμβρίου). Στην είσοδο του χωριού , αλλά και κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του οικισμού συναντάμε το καταπράσινο πάρκο με πεύκα όπου υπάρχει και το Ηρώο για τους πεσόντες στους Εθνικούς Αγώνες.

Προς το κέντρο του χωριού συναντάμε το Δημοτικό Σχολείο (χτισμένο στις αρχές του αιώνα , δωρεά του Ιδρύματος Συγγρού) , το Νηπιαγωγείο , το Κοινοτικό γραφείο , το Αγροτικό Ιατρείο και την εκκλησία του Αγίου Αντωνίου , με το ψηλό πετρόχτιστο καμπαναριό που χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα . Η εκκλησία πανηγυρίζει δυο φορές το χρόνο , στις 17 Ιανουαρίου και την 1η Σεπτεμβρίου . Στ' αριστερά βρίσκεται η πανέμορφη και αρκετά μεγάλη πλατεία "Αντωνίου Κ.Νταφούλη".

Στη συνοικία "Κοκκινόχωμα" σώζεται σε πολύ καλή κατάσταση πύργος "κούλια" που ανήκει στον Κων/νο Γκουντή ,ενώ στα ανατολικά σώζεται η "κούλια" του Κ. Γκόλαντα , μοναδικά απομεινάρια από την εποχή της Τουρκοκρατίας στην περιοχή του Δήμου Νέσσωνος.


Οι κάτοικοι είναι απόγονοι γηγενών αλλά και Σπηλιωτών και Αμπελακιωτών που εγκαταστάθηκαν στην Όσσα στις αρχές του αιώνα μαζί με οικογένειες Σαρακατσάνων . Τη δεύτερη ημέρα του Πάσχα χορεύεται στην πλατεία του χωριού το "Ζεμπέλι",χορό που έφεραν μαζί τους οι Σπηλιώτες και αναφέρεται σε απελευθερωτικούς αγώνες και μάχες των κατοίκων με τους Τούρκους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου