Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Μεσόπυργος Άρτας

Ο Μεσόπυργος είναι σκαρφαλωμένος στα Ανατολικά Τζουμέρκα, στο σταυροδρόμι 4 νομών: Άρτας, Καρδίτσας, Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας.Πολύ κοντά στο χωριό (1 χλμ.) ρέει ο ποταμός Αχελώος, που σχηματίζει μια όμορφη κοιλάδα. Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκονται οι λίμνες Πλαστήρα και Κρεμαστών, αλλά και τα χιονοδρομικά κέντρα στο Βελούχι Καρπενησίου και στα Άγραφα Καρδίτσας.


Ο Μεσόπυργος είναι ένα όμορφο, ορεινό χωριό τριγυρισμένο από καταπράσινα δάση, τρεχούμενα νερά και τις ψηλές βουνοκορφές των Τζουμέρκων. Γύρω από την όμορφη πλατεία με τα 7 αιωνόβια πλατάνια, υπάρχουν καφενεία και ψησταριές. Είναι ένα ζωντανό χωριό που κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και την περίοδο του Πάσχα κατακλύζεται από επισκέπτες.

Στο Μεσόπυργο Άρτας, στην Κοιλάδα του Αχελώου, εκεί κοντά στα σύνορα των Νομών Άρτας και Καρδίτσας υπάρχει ένα χειροκίνητο τελεφερίκ-βαγονάκι με τροχαλία και συρματόσχοινο- που χρησιμοποιείται από το 1960 για να διασχίσει κανείς τον Αχελώο.


Μοιάζει με εικόνα βγαλμένη από άλλη εποχή για τους κατοίκους όμως αποτελεί πραγματικότητα καθώς πρόκειται για το πιο κοντινό μέσο το οποίο συνδέει την Θεσσαλία με την Ήπειρο που μπορούν χρησιμοποιούν για να μετακινηθούν και να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες (μεταφορά κατοίκων, αγαθών και προϊόντων) καθώς η μόνη γέφυρα βρίσκεται 30 χλμ μακριά.

Ο Μεσόπυργος (Τοπική Κοινότητα Μεσοπύργου - Δημοτική Ενότητα ΤΕΤΡΑΦΥΛΙΑΣ), ανήκει στον δήμο ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ της Περιφερειακής Ενότητας ΑΡΤΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Ηπείρου, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.

















2 σχόλια: