Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Άγιος Μηνάς (Κεντρικού Ζαγορίου) Ιωαννίνων

Ο Άγιος Μηνάς είναι χωριό του Δυτικού Ζαγορίου στο Νομό Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο στις δυτικές πλαγιές της Τύμφης, στη ράχη ενός μικρού καταπράσινου λόφου, σε υψόμετρο 640 μ. και απέχει από τα Γιάννενα 48 χλμ.


Το όνομά του προέρχεται από την ομώνυμη εκκλησία του χωριού. Σήμερα ανήκει διοικητικά στο Δήμο Κεντρικού Ζαγορίου και από 1-1-2011 στον ενιαίο πλέον Καλλικρατικό Δήμο Ζαγορίου. Ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, ήταν 46 κάτοικοι. Είναι ένα μικρό αλλά γραφικό χωριό που αναπτύσσεται γύρω από μια όμορφη κεντρική πλατεία.

Ιδρύθηκε γύρω στα 1750 μ.Χ. και η αρχική ονομασία του ήταν Ερευνίκιο. Ήταν ένα μεγάλος οικισμός αλλά όπως αναφέρει η παράδοση ο οικισμός αυτός διαλύθηκε ύστερα από αιματηρή σύγκρουση ανάμεσα στις οικογένειες των δύο προκρίτων του χωριού, Σταμάτη και Γεραίνη. Το χωριό αρχικά ήταν κτισμένο γύρω από το οχυρωμένο ύψωμα «Καστράκι» και πιθανολογείται ότι η περιοχή χρησιμοποιούνταν ως στρατόπεδο από τον βασιλιά της Ηπείρου Πύρρο. Η σημερινή θέση του χωριού δεν είναι εκείνη του μεγάλου οικισμού που βρισκόταν δυτικά του κάστρου και γνώρισε σημαντική ακμή την βυζαντινή εποχή.

Κατά την περίοδο του ελληνοϊταλικού πολέμου στην περιοχή έγιναν μάχες από τον ελληνικό στρατό, για να προασπισθεί η ελευθερία της πατρίδας μας, ενώ το 1943 το χωριό κάηκε από τους Γερμανούς και γι’ αυτό δεν διατηρεί σήμερα πολλά στοιχεία της παραδοσιακής Ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής.


Στον Άγιο Μηνά μπορείτε να επισκεφτείτε την εκκλησία της Κοίμησης Θεοτόκου, που είναι χτίσμα του 19ου αιώνα αλλά και το ναό του Αγίου Τρύφωνα που χτίστηκε το 1871. Πέραν τούτου, μικρές διαδρομές οδηγούν στο «Καστράκι», στο «Κλειδί», στο μοναστήρι της Ευαγγελίστριας, στο μοναστήρι της Σπηλιώτισας κ.α. ενώ πολύ κοντά βρίσκεται η Αρίστη, που είναι κι αυτή ένας περιζήτητος τουριστικός προορισμός της περιοχής.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου