Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Παρδάλι Λακωνίας

Το χωριό Παρδάλι είναι συνοικισμός και ανήκει στο Δήμο Πελλάνας (τώρα Δήμο Σπάρτης).
Βρίσκεται νοτιοανατολικά του χωριού Πελλάνα σε απόσταση 3 χιλιομέτρων περίπου κοντά στις όχθες του ποταμού Ευρώτα. Κατά τους προ και κατά την Τουρκοκρατία χρόνους δεν αναφέρεται η ύπαρξη του χωριού.


Η ονομασία του χωριού οφείλεται μάλλον σε ένα τούρκο αγά ονομαζόμενο Παρδάλη, ο οποίος με τους αγάδες Μαχμούτμπεη και το Ρεϊζο κατείχαν όλη την περιοχή. Οι αγάδες αυτοί άφησαν την περιουσία τους στον Σέκερη, ο οποίος ήταν γραμματέας τους καταγόμενος από τις Σπέτσες.

Ο Σέκερης διόρισε επιστάτη του κτήματος τον Ιωάννη Ανδρέου Μερεκούλια καταγόμενον από τις Κολλίνες Αρκαδίας και ο οποίος κατά την Επανάσταση του 1821 πολέμησε στη μάχη του Βαλτετσίου και αλλού και έχει πάρει και έπαινο από το Ελληνικό Κράτος. Μεταξύ Σέκερη και Μερεκούλια υπήρξε διαφωνία και τότε το 1/3 της όλης περιοχής το κατέλαβε ο Μερεκούλιας και το υπόλοιπο το αγόρασαν οι καλλιεργητές, οι οποίοι και το μοίρασαν σε 12 μερίδια. Νότια του χωριού κοντά στη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα που συνδέει το χωριό με την Κονιδίτσα βρίσκεται πηγή με το όνομα Σεντενίκος και πιθανόν επάνω σε μικρό κτίσμα που υπήρχε στο διπλανό βουνό να έμεινε για ένα διάστημα ο Όσιος Νίκων.

Νοτιοδυτικά του χωριού και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου βρίσκεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας όπου και το κοιμητήριο, αγνώστου εποχής και πάντως βυζαντινής εποχής όπως φαίνεται από το σχήμα του.

Οι λίγοι κάτοικοι του χωριού σήμερα είναι εργατικοί, έξυπνοι και προοδευτικοί, ασχολούμενοι κυρίως με οικόσιτο κτηνοτροφία, με καλλιέργεια αραβοσίτου, κτηνοτροφικών τροφών και με την καλλιέργεια της ελιάς.


Πληθυσμιακά στοιχεία έχουμε για το Παρδάλι από το 1940, οπότε είχε 208 κατοίκους. Τις επόμενες δεκαετίες εμφανίζει μια σταθερότητα με 242 το 1951 και 219 το 1961. Έκτοτε όμως ακολουθεί φθίνουσα πορεία. Το 1971 βρέθηκε με 189 κατοίκους, ενώ το 1981 απογράφησαν 179, το 1991 μειώθηκαν σε 148 και το 2001 καταμετρήθηκαν 116.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου