Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015

Κερασιά Καρδίτσας


Η Κερασιά απέχει 32 χλμ από την Καρδίτσα, και 3 χλμ. από τη λίμνη Πλαστήρα. Είναι χτισμένη σε 950 μ. υψόμετρο κάτω απ' τη βουνοκορφή «Μονόπλατη», στον οδικό άξονα Μουζακίου - Λ. Πλαστήρα. Το χωριό έχει πολύ καλό κλίμα και πολλές κερασιές, απ’ όπου και πήρε το όνομά του. Η παλιότερη μνεία για το χωριό βρίσκεται σε χρυσόβουλο του Στέφανου Δουσάν, το 1343.


Σήμερα στο χωριό μένουν μόνιμα 120 κάτοικοι, αλλά σύμφωνα με την απογραφή ο αριθμός των κατοίκων του ανέρχεται στους 390. Έχει πολλά νερά, παραδοσιακά καφενεία στην πλατεία του χωριού με ευγενικούς και φιλόξενους επαγγελματίες και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Η θέα προς το Μουζάκι, τα Μετέωρα και τον θεσσαλικό κάμπο είναι ατέλειωτη.

Το χωριό περιβάλλεται από πανέμορφο ελατόδασος. Σύμφωνα με την παράδοση, ο Καραϊσκάκης είχε εκεί τα ταμπούρια του. Στη θέση «Κουτσοκέρα» ανεγέρθηκε μνημείο προς ανάμνηση της μάχης με τους Τούρκους με τη συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής. Η περιοχή αποτέλεσε επίσης φιλόξενο καταφύγιο για τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης. Από τις κορυφές Τσουμαράκι και Παλαιομονάστηρο στα 900 μ. υψόμετρο η θέα είναι καταπληκτική. Αξιοσημείωτο είναι και το σπήλαιο «Καλογερογιάννη», με σταλακτίτες και σταλαγμίτες.

Ο ποταμός Κερασιώτης πηγάζει από την «Ιτιά» και τη «Μονόπλατη» και περνάει στην άκρη του χωριού. Κατά μήκος της διαδρομής του διασχίζει πυκνό ελατόδασος και σκιερό πλατανόδασος. Παλαιότερα τα νερά του ποταμού έβαζαν σε κίνηση νερόμυλους και υδροτριβεία, που έδιναν ιδιαίτερη ζωντάνια στο χωριό. Οι φλοκάτες - βελέντζες των νοικοκυριών πλένονται ακόμα στα μαντάνια που βρίσκονται στην ομώνυμη θέση, 3,5 χλμ. περίπου από τον ασφαλτόδρομο.

Στη μεγάλη δασική έκταση του χωριού υπάρχει ευρύ δίκτυο δασικών δρόμων που προσφέρεται για περιπάτους και αναψυχή. Μονοπάτι από την κορυφή του χωριού με κατεύθυνση βορειοδυτική (δασικός δρόμος σε μεγάλο τμήμα της διαδρομής σήμερα) μας οδηγεί στο διάσελο του Αγίου Νικολάου στην περιοχή της Ανατολικής Αργιθέας.
Από την Κερασιά, ο δρόμος συνεχίζει για το Μουζάκι, τα όμορφα χωριά της Αργιθέας, τον Αχελώο, την Άρτα, το Περτούλι, τα Τρίκαλα και την Καλαμπάκα.

Εκκλησίες - Μοναστήρια:
Παλιές εκκλησίες του χωριού και αξιόλογες για τον επισκέπτη είναι της Κοίμησης της Θεοτόκου (με τοιχογραφίες του 1637), της Ζωοδόχου Πηγής (1875) στο κέντρο του χωριού. Το πετρόκτιστο καμπαναριό της εκκλησίας αποτελεί στολίδι για όλη την περιοχή.

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις
Ρογκατσιάρα, Του Σταυρού (Παραμονή των Φώτων)
Κούλουμα, την Καθαρά Δευτέρα.
Πολιτιστικό επταήμερο, στα μέσα του Αυγούστου με συναυλίες διακεκριμένων καλλιτεχνών.
Παραδοσιακό Πανηγύρι, στις 21- 23 Αυγούστου. Αποτελεί το αποκορύφωμα των εκδηλώσεων το τελευταίο από τα πανηγύρια της περιοχής.

Πολιτιστικοί σύλλογοι
Στην Κερασιά δραστηριοποιούνται τρεις πολιτιστικοί σύλλογοι (Αθήνα, Βόλο, Καρδίτσα). Οι σύλλογοι έχουν να παρουσιάσουν πλούσιο πολιτιστικό έργο με πολλές παραδοσιακές εκδηλώσεις και επιμελημένες εκδόσεις. Με ευθύνη των συλλόγων εκδίδεται και τοπική εφημερίδα.













Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου