Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2015

Θηριόπετρα Πέλλας

Η Θηριόπετρα είναι ένα χωριό του Δήμου Αλμωπίας, στους πρόποδες του όρους Βόρρας. Απέχει από την πόλη της Αριδαίας μόλις 15 χιλιόμετρα. Το χωριό ονομαζόταν Τρέστενικ πριν την απελευθέρωση της περιοχής, και κατοικείτο από μουσουλμάνους και λίγες οικογένειες Σαρακατσάνων.


Ο Μακεδονομάχος παπα-Νίκανδρος Παπαϊωάννου επισπεύτηκε το χωριό μετά την απελευθέρωση και την εγκατάσταση των Καππαδοκών προσφύγων, συνοδευόμενος από κρατικούς αντιπροσώπους και αντικρίζοντας στην πλατεία έναν μεγάλο βράχο έδωσαν στο χωριό το νέο όνομα: Θηριόπετρα. Σήμερα έχει 300 μόνιμους κατοίκους, Δημοτικό σχολείο, Νηπιαγωγείο, και Λαογραφικό Σύλλογο.

Αξιοθέατα
Στη Θηριόπετρα μπορεί ο επισκέπτης να θαυμάσει το φαράγγι του Αϊ-Γιάννη που βρίσκεται νότια του χωριού σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων και να επισπευτεί την σπηλιά του με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου, με το αγίασμα.

Επίσης μπορεί να δει την θολωτή πετρόχτιστη σήραγγα στην τοποθεσία Καϊνάκι, ένα έργο ύδρευσης του χωριού από την εποχή της τουρκοκρατίας. Ο περίπατος στο βουνό του χωριού, αποζημιώνει τον επισκέπτη με απαράμιλλη θέα όλης της κοιλάδας Αλμωπίας.

Έξω από το χωριό με κατεύθυνση το Αετοχώρι, μπορεί να δει κανείς έναν μεγάλο βράχο ύψους 5,5 μέτρων με την Βυζαντινή Αγιογραφία του Χριστού, έργο χωριανού Αγιογράφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου