Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Παράμερο Τρικάλων

Το Παράμερο είναι ορεινό χωριό του νομού Τρικάλων. Είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.040 μέτρων στις πλαγιές της νότιας Πίνδου και αποτελεί έναν από τους πιο ορεινούς οικισμούς του νομού Τρικάλων.


Το Παράμερο ανήκει στον Δήμο Πύλης και στην δημοτική ενότητα Πινδέων (πρώην Δήμο Πινδέων) και ο πληθυσμός του σύμφωνα με την απογραφή του 2001 είναι 50 κάτοικοι. Απέχει περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο από τα Τρίκαλα ενώ τελευταία έχει βελτιωθεί η οδική προσβασή του με την σήραγγα της Γκρόπας. Το χωριό κατοικείται κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Στο χωριό γίνεται μεγάλο πανηγύρι στην γιορτή της Αγίας Παρασκευής.

Το χωριό δημιουργήθηκε γύρω στο 1330 (υπάρχει σχετική επιστολή προς τον Μητροπολίτη Σταγών). Το δάσος Νταλαμήτρου (βιότοπος της αρκούδας) και οι κορυφές Όρνιο (1.800 μ.), Φούρκα (1.820 μ.) και Πυργάκι (1.600 μ.) περιστοιχίζουν το χωριό, που υδρεύεται από τις πηγές Γκούρα (1.260 μ.), Καραούλια (1.100 μ.) και Τζερεμέϊκα (με χώρο που προσφέρεται για πικ-νικ). Από τη Φούρκα διακρίνονται η Άρτα και ο κάμπος των Τρικάλων.


Το χωριό πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, ανήμερα της Αγ. Παρασκευής, με διήμερο γλέντι και χορούς στην κεντρική πλατεία.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου